- Jeg savner blant annet mer satsing på grønne prosjekter vi har spilt inn for de store næringene som olje og gass, kraftbransjen og maritim virksomhet. Tiltakene fra regjeringen burde vært mer offensivt innrettet for å skape arbeidsplasser for framtiden, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. Foto: Terje Bergersen

Hadde forventet mer framtidsrettete tiltak fra regjeringen

Regjeringen presenterte fredag en ny pakke for Norges vei ut av koronakrisen. – Det finnes bra ting i denne pakken, men vi savner blant annet en mer framtidsrettet satsing på de store næringene, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

- Jeg er fornøyd med at regjeringen åpner opp for å beholde dagpenger under utdanning ut 2020, og at lønnstilskudd også kommer på plass. Det er viktig at permitterte nå kommer tilbake og gis mulighet til etter og -videreutdanning. Det vil løfte både virksomhetene og bransjene som er hardt rammet av nedstengningen. Dette er saker som vi har spilt inn og er glade for at vi er blitt hørt på, sier Monica A. Paulsen.

Tiltakspakken regjeringen la fram fredag 29. mai omfatter disse fem områdene:

  1. Tiltak for å få folk tilbake i jobb. Her er målet å bidra til at bedriftene kommer i gang igjen over hele landet, og at flere permitterte kommer tilbake i jobb.
  2. Tiltak for å skape en grønn fremtid. Her vil regjeringen legge til rette for at næringslivet kan skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid.
  3. Tiltak for å sikre flere bein å stå på. Målet med denne delen av pakken er å skape flere jobber i flere bransjer over hele landet. Regjeringens utgangspunkt er at veksten må komme i privat næringsliv, ikke i offentlig sektor.
  4. Tiltak for økt kompetanse. Regjeringen vil foreslå å gjennomføre «Utdanningsløftet 2020», der målet er å sørge for at flere kommer i jobb og får den kompetansen som morgendagens arbeids- og næringsliv trenger.
  5. Tiltak for å inkludere flere. Her er utgangspunktet at alle som kan jobbe, bør jobbe. Regjeringen varsler derfor tiltak for å hindre at folk faller ut av arbeidslivet, og for å sørge for å hjelpe flere inn i jobb.

Negotias forbundsleder er kritisk til det regjeringen presenterer for de store næringene som olje og gass, kraftbransjen og maritim virksomhet.

- Her har vi grunn til å uttrykke skuffelse over regjeringens omstillingspakke. Jeg savner blant annet bedre oppfølging av grønne prosjekter som vi har spilt inn. Tiltakene burde vært mer offensivt innrettet for å skape arbeidsplasser for framtiden.

Satsing på Norges unike posisjon for utvikling av flytende havvind samt forsering av prosjekter vedr. vannkraft og strømnett i kraftbransjen, er noen av forholdene Negotia har satt fokus på i denne sammenhengen.

- Regjeringen foreslår å bevilge 333 millioner kroner årlig over tre år til en ny felles konkurransearena i regi av Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva, som skal fremme grønn omstilling. Her ligger det muligheter for å få til grønn satsning. Men vi forventer mer på dette området og vil fortsette å trykke på for å få det til, sier Monica A. Paulsen.

Negotia organiserer ansatte i et svært bredt spekter av virksomheter i privat sektor - eksempelvis innen olje, energi, marin industri, landbruk, IKT, reiseliv, organisasjoner, næringsmiddel, økonomi m.m.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker