Klarte ikke å finne løsning. Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, YS Privats forhandlingsleder, Anneli Nyberg (til venstre), og NHOs forhandlingsleder Nina Melsom. Foto: Eirik Bornø

YS er i streik

YS og NHO klarte ikke å komme til enighet til tross for 17 timers mekling på overtid. Dermed går nær 1450 YS-medlemmer ut i streik. I Negotia tas rundt 100 medlemmer i Felleskjøpet Agri ut.

- Det er meget beklagelig at vi ikke har fått et tilbud som leverer på de kravene vi hadde med oss inn i denne meklingen, sier Negotias forbundsleder Monica A. Pausen.

 

- Våre krav om økt kjøpekraft og en fornuftig balanse mellom sentrale og lokale tillegg var svært moderate. Det er komplett uforståelig at NHO ikke ønsket å komme oss i møte når det går så bra som det faktisk gjør i norsk næringsliv, kommenterer YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

Han viser til at lønnsandelen i industrien nå er betydelig lavere enn gjennomsnittet de ti siste årene. Det innebærer at NHOs medlemsbedrifter ikke ønsker å dele resultatet av høy verdiskapning med de ansatte.

- Vi kunne ikke gå med på utsikter til reallønnsnedgang for store grupper for tredje året på rad, sier han.

- NHO nektet å komme oss i møte på kravet om gode nok sentrale lønnstillegg. Selv om det kan være krevende for enkeltbedrifter som sliter kan vi ikke holde igjen alle de andre ansatte som jobber i bransjer og virksomheter som går godt, sier Anneli Nyberg, leder for YS Privat.

- Det kan virke som om NHOs medlemsbedrifter har glemt at de ansatte er den viktigste forutsetningen for verdiskapningen, mener Nyberg.

Rundt 1 441 YS-medlemmer ved en rekke bedrifter går ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag 17.april. Fredag tas ytterligere 460 medlemmer ut i konflikt.

Det første streikeuttaket vil føre til at offshoreselskapene Beerenberg og Bilfinger med ca. 500 medlemmer blir tatt ut i streik. Disse arbeider i hovedsak med isolasjon, stillas og overflatebehandling. Dette får ingen umiddelbar sikkerhetskonsekvens, men store økonomiske virkninger. I tillegg vil klargjøring av biler levert av Harald A. Møller i stor grad vil stoppe opp. Store hoteller i Oslo vil få svært begrenset drift. Medieselskapet Schibsted vil miste tilgangen til en rekke back-office funksjoner. Felleskjøpet Agri SA kan komme til å måtte stenge mange av sine butikker fra Bodø i nord til Halden i sør.

En opptrapping fredag vil føre til at Remas butikker ikke får påfyll av varer, at ytterligere butikker i Felleskjøpet Agri SA må stenge og at pakker som sendes med PostNord ikke kommer frem.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker