Fra kravoverleveringen mandag 27. mars. YS-delegasjonen til venstre og NHO til høyre. Foto: Siv Bjelland, Delta.

Lønnsoppgjøret YS-NHO: Melding om plassfratredelse sendt

I underkant av 1 500 YS-medlemmer vil bli tatt ut i streik hvis YS og NHO ikke blir enige innen meklingsfristen natt til søndag 16. april.

Melding om plassfratredelse ble sendt til Riksmekleren mandag. Det innebærer en oversikt over hvilke medlemmer som blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet i meklingen til helgen. Meklingen starter fredag 14. april, og den offisielle fristen for enighet løper ut ved midnatt lørdag 15. april.

For Negotias del er det meldt plassfratredelse for medlemmer i Felleskjøpet Agri, som er omfattet av Handelsoverenskomsten. Disse står dermed i fare for å bli tatt ut i streik, dersom Riksmekleren ikke klarer å bringe partene til enighet.

- Vi står fast på kravet om økt kjøpekraft når vi nå går inn i mekling med NHO. Mange av våre medlemsgrupper har hatt en betydelig nedgang i reallønna de siste årene. Dette kan ikke fortsette, advarer YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

YS og NHO klarte ikke å komme til enighet gjennom en forhandlingsløsning før påske. Dermed går oppgjøret til mekling, med oppstart fredag formiddag og med frist klokken 24.00 natt til søndag.

YS har i dag varslet Riksmekleren om plassfratredelse for 1 441 YS-medlemmer. Disse medlemmene blir tatt ut i streik fra arbeidstidens begynnelse søndag 16. april hvis YS og NHO ikke kommer til enighet i helgen.

- Jeg ser frem til at vi om få dager er i gang med meklingen. Vi forventer en helt annen fremdrift enn hva vi erfarte under forhandlingene med NHO før påske, understreker YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.

- Vi går alltid inn i mekling med mål om løsning. Samtidig forbereder vi oss på at vi skal i streik hvis NHO ikke kommer oss i møte, uttaler leder for YS Privat, Anneli Nyberg.

- Vi er klare for streik hvis vi ikke oppnår et resultat som treffer godt nok for våre medlemmer, sier hun.

I NHO-oppgjøret forhandler YS på vegne av 16 000 medlemmer, organisert i Delta, Negotia, Parat, Safe og Yrkestrafikkforbundet.

Negotias største tariffavtaler med NHO – Funksjonæravtalen og Selgeravtalen – er ikke en del av det samordnete oppgjøret. Medlemmer tilknyttet disse to avtalene vil derfor ikke være aktuelle for et eventuelt streikeuttak.

Se også:

Aktuell informasjon i tilfelle streik
Brudd i lønnsforhandlingene mellom YS og NHO
YS krever økt kjøpekraft

 

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker