Nestleder i YS, Lizzie Ruud Thorkildsen (foran til venstre), tok turen innom de streikende Negotia-medlemmene på Kløfta. - Jeg er stolt over å være en del av fellesskapet i YS som nå kjemper sammen for rettferdige lønnstillegg, sier hun. Ved siden av Thorkildsen, Ann Kristin Sønmør Nygaard, hovedtillitsvalgt i Felleskjøpet Agri. Foto: Terje Bergersen

YS på besøk hos de streikende

På streikens fjerde dag tok YS-nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen seg en tur til Negotia-medlemmene ved Felleskjøpet På Kløfta. - Jeg er imponert over medlemmene som står i dette, sier hun.

Tekst og foto: Terje Bergersen

- Jeg vet av egen erfaring at det er krevende å stå i en streik. Derfor blir jeg så imponert når jeg ser hvordan medlemmene takler dette. Jeg er stolt over å være en del av fellesskapet i YS som nå kjemper sammen for rettferdige lønnstillegg i årets oppgjør, sier Thorkildsen.

- Kravet om økt kjøpekraft er mer betimelig enn noen gang

YS-nestlederen peker på at kravet om økt kjøpekraft og at de ansatte skal ha sin del av verdiskapningen i bedriftene, er mer betimelig enn noen gang etter flere år med redusert reallønn og enda flere med praktisk talt flat lønnsutvikling for vanlige ansatte.

- Vi ser at ledere og eiere bevilger seg store tillegg og at lønnsforskjellene har økt kraftig de seinere årene, mens vanlige folk sakker akterut. Sånn kan vi ikke ha det i lengden. Tilbudet NHO kunne gi oss under meklingen som brøt sammen sist søndag, var bare ikke godt nok, og derfor ble det streik, sier hun.

Positive reaksjoner fra kunder

Ved Felleskjøpet-butikken på Kløfta, rundt fire mil nord for Oslo, er fem medlemmer tatt ut i streiken. En av dem er Petter Kvisla. Han sier at reaksjonene fra kundene som kommer forbi på vei inn og ut av butikken, er gjennomgående positive.

- Det virker som at de fleste er godt orientert og forstår hvorfor denne streiken har oppstått. Vi har egentlig bare fått positive og støttende reaksjoner fra kundene. Noen har også snudd og latt være å handle når de har skjønt at vi streiker, og sagt at "vi kommer tilbake når streiken er over". Sånt er hyggelig å oppleve, må jeg si.

- Helt reelt at vi har fått dårligere råd

Hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Felleskjøpet, Ann Kristin Sønmør Nygaard, jobber til daglig på hovedkontoret i Lillestrøm, men hadde også lagt turen innom Kløfta denne solfylte april-torsdagen. Hun forteller at både medlemmer som ikke er tatt ut i streik og andre kolleger, stiller seg solidariske.

- Det er jo helt reelt at vi har fått dårligere råd på grunn av lave lønnstillegg over flere år, og ikke minst de kraftige prisøkningene på det meste av det vi trenger til daglig. Jeg kjenner til og med folk som må ta ungene sine ut av idrettsaktiviteter og annet, fordi de ikke har råd lenger.

Nygaard understreker at klubben er opptatt av ryddighet i den krevende situasjonen.

- Dette er en krevende situasjon, men en lovlig arbeidskonflikt hvor begge parter må opptre med ryddighet. Det skal vi i Negotia-klubben bidra til, sier Ann Kristin Sønmør Nygaard.  

Fredag går ytterligere 500 YS-medlemmer ut i streik – blant annet ansatte i PostNord og Rema Distribusjon. 

Petter Kvisla (foran) og Negotia-kolleger ved Felleskjøpet-butikken på Kløfta.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker