Hopp til hovedinnholdet

EWC-arbeid

EWC/ESU arbeid er på mange måter de tillitsvalgtes verktøy til å redusere risk i prosesser som outsourcing og insouring.

Arbeidstakere i virksomheter med aktivitet i flere land trenger en felles arena hvor de kan møte toppledelsen i selskapet/konsernet. EWC/ESU kan fylle dette behovet. Den internasjonale betegnelsen er European Works Council (EWC). I Norge brukes betegnelsen Europeisk Samarbeidsutvalg (ESU).

EWC er et samarbeidsforum og et viktig verktøy for de ansattes representanter. Her kan de få informasjon og innflytelse gjennom samtaler og dialog med toppledelsen i konsernet. Ofte er tillitsvalgte utpekt til å være EWC-representant, men det behøver ikke å være slik.

EWC eller Europeisk samarbeidsutvalg er en arena for arbeidstakere til å øve innflytelse på beslutninger i konsern som har aktiviteter i flere land. Arbeidstakernes representanter har rett til informasjon og drøftinger med toppledelsen i konsernet.

Formålet med EWC er å bedre de ansattes informasjons- og drøftingsrettigheter i virksomheter med aktiviteter som går over landegrensene. De ansatte har behov for informasjon og drøftinger hvis de for eksempel blir berørt av beslutninger som tas av morselskapet i et annet europeisk land.

Kontaktpersoner knytett til EWC arbeid:

Monica Paulsen - politisk ansvarlig

Bjørg Anne Rynning - advokat og bistand

UNI Europa

UNI Europa har et eget EWC team som kan bistå ulike EWC med problemstillinger og som oppnevner koordinator for hvert EWC.

ETUI

The European Trade Union Institute er et europeisk forsknings- og opplæringssenter som har EWC som tema, og egne kontaktpersoner som kan bistå i spørsmål vedrørende EWC. De gjennomfører opplæring og har nyttige brosjyrer om EWC.

Nyttige ressurser i EWC arbeidet:

Bjørg Anne Rynning, advokat og rådgiver i Negotia, forklarer hva EWC - European Works Council er.

Bjørg Anne Rynning forklarer her hvordan tillitsvalgte skal gå frem for å opprette EWC i sin virksomhet.

Bjørg-Anne Rynning gir en kort innføring i hvordan EWC-arbeidet foregår.

Negotia-tillitsvalgt Genevieve Prebensen forteller om sine erfaringer med EWC-arbeidet i Coca-Cola konsernet.

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.