Feiret 1. mai i god tradisjon. Fra venstre: Erik Stang Hotvedt, leder Negotia Oslo; Hanne Elsrud, tillitsvalgt Negotia ved Nasjonalmuseet og Ståle Botn, rådgiver i Parat. Foto: Eirik Bornø

God 1. mai

I anledning 1. mai – arbeiderenes internasjonale kampdag – holdt Negotias lokalavdeling i Oslo arrangement i Lakkegata 23. Tillitsvalgt for klubben ved Nasjonalmuseet, Hanne Elsrud, Holdt appell.

Markeringen skjedde i samarbeid med Parat Øst. Rundt 40 personer møtte opp. Leder for Negotia Oslo, Erik Hotvedt, gir denne kommentaren.

- Det har etter hvert blitt en tradisjon at vi holder 1. mai-markering i regi av Negotia Oslo og Parat Øst. Det er viktig å fokusere på rettighetene som er opparbeidet for ansatte i arbeidslivet, og samtidig trekke noen linjer i større sammenheng. Vi skal ikke så langt utenfor landet, før vi finner helt andre forhold i verden i dag. Og det berørte årets appell-holder Hanne Elsrud på en veldig fin måte, sier Hotvedt.

…………………

1. mai-appell 2023, ved Hanne Elsrud, Negotia-tillitsvalgt Nasjonalmuseet:

Kjære forbundsfeller, gratulerer med dagen!

I dag vil jeg fremme, løfte og feire betydningen av at hver og en av oss som står her i dag har valgt å ta del i det solidariske felleskapet som er rammen for denne dagen – Kampen for Arbeidslivet! 1. mai har alltid handlet om de store kampene som vi må løses i felleskap. Konflikt i Europa har vist oss hvor sårbare vi er, og den neste store kampen vi må ta er miljøutfordringene. Vi må skape et bærekraftig samfunn som er til det beste for folk flest.

Som klubbleder for en stor og velfungerende klubb i Negotia er jeg privilegert. Jeg har de rammene, verktøyene og forutsetningene jeg trenger for å jobbe for mine kollegaers rettigheter i arbeidslivet. Som vi vet, er situasjonen i dag en helt annen i Europa. I dette øyeblikket dør våre venner i Ukraina i kampen for sine rettigheter til å inngå i felleskapet. Det er i solidaritet for det store felleskapet og alles rettigheter vi står her i dag. Det er det denne dagen handler om.

Dette er bakteppet vi skal ta med oss når vi skal ut og gå og feire denne snart 150 år lange markeringen. Kampen er like viktig i dag som den gangen. Felleskapet gir oss styrke. Jeg vil at du skal se din egen rolle i det å være organisert. Hver og en av oss er en brikke i helheten som gir oss handlekraft. Et enkeltmedlem, til en klubb, til et forbund til det store felleskapet. Vi er organismen som skal gå foran, og i dag skal gå i tog for rettighetene våre, for rettferdig lønn til å leve av, for trygge arbeidsforhold, for et bærekraftig samfunn for alle, uavhengig av hvor du bor eller arbeider. Vi må stå sammen, vi er den globale landsby. Det er den eneste veien å gå.

Det samme bakteppet skal vi ta med oss tilbake til jobb i morgen. For hva har klubb og medlemskap å si for det som skjer i verden nå? Det er der vi tar de daglige kampene! Det er der vi manifesterer rettighetene våre i takt med de endringene som skjer. Vi skal sørge for at våre kolleger får det de har krav på. At de klarer å betale strømregninger som løper løpsk. Renter som går i taket. At de har penger til mat. At de står trygt i arbeidslivet når endring og rasjonalisering treffer oss i kjølvannet av digitalisering og effektivisering. Vi skal passe på at vi er rustet for det som kommer med klimaendringene. For det treffer oss i dag, og det kommer til å slå hardere i fremtiden!

Ditt engasjement er veien til det store felleskapet, og det store felleskapet er vår solidaritetserklæring til våre venner som ikke har de samme mulighetene. Det er i de små, hverdagslige kampene vi bygger oss store og viktige. Vi skal fortsette å jobbe for at arbeidslivet i Norge er rettferdig for alle og står robust i det som kommer. Lønn å leve for. Sikre arbeidsvilkår. Robusthet mot klimaendringene. Trygghet i digitaliseringen. Vi skal ta det ansvaret det er å være et forbilde for de som ikke har de samme mulighetene. Kamp og solidaritet er viktig selv i det velferdssamfunnet vi lever i. Så husk at vi gjør det også for felleskapets ånd, og at der ute i verden ser de til oss i kampen sin. Hver og en av oss er den viktige brikken. Og det er det vi skal vise alle i dag.

Jeg er stolt av dere, Jeg er stolt av den norske modellen, av fagforeningen og alle medlemmer som har tatt det aktive valget å være med! Det er vår dag i dag! Gratulerer med dagen!

Tillitsvalgt for Negotia-klubben ved Nasjonalmuseet holdt apell på 1. mai-markeringen. Foto: Eirik Bornø

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker