Fra 2025 er ikke lenger Finansforbundet en del av YS. Fra venstre: Direktør Runar Wilhelm Henriksen, forbundsleder Vigdis Mathisen, advokat (H) og leder for Arbeidsliv Pål Behrens, og nestleder Arne Fredrik Håstein. Foto: Sjur Anda

Finansforbundet melder seg ut av YS

På ekstraordinært landsmøte 19. desember vedtok Finansforbundet å melde seg ut av Yrkesorganisasjonens sentralforbund (YS).

Utmeldingen trer i kraft 1. januar 2025.

- Bakgrunnen er uenighet som har vært mellom Finansforbundet og YS om videreføring av tariffavtalestruktur og partsforhold, etter at vår forhandlingsmotpart Finans Norge ble en landsforening i NHO fra 1. januar 2023. Uenigheten har handlet om retten til å tegne og forvalte tariffavtaler i finans, skriver Finansforbundet i en pressemelding.

Forbundsleder Vigdis Mathisen sier dette om utmeldingen:

– Vedtaket betyr at vi sikrer videreføringen av de gode avtalene Finansforbundet har opparbeidet gjennom mange år. Tariffavtalene er «gullet» vårt, og det viktigste vi forvalter for våre medlemmer. Vi må være sikre på at vi selv sitter ved forhandlingsbordet også i fremtiden.

Et forslag til løsning fra YS 5. desember om å etterkomme Finansforbundets ønske om å videreføre tariffavtalestrukturen, endret ikke landsmøtets beslutning. 

Se også:
YS med løsning for å beholde Finansforbundet

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker