Disse retningslinjene er vedtatt av Negotias forbundsstyre (29.08.2014 og revidert 23.03.18 og sist 14.06.2019) og gjelder for hele organisasjonen. Retningslinjene skal sikre god etisk praksis og utvikling av vår organisasjonskultur, men er ikke uttømmende for alle etiske problemstillinger.
Etikk defineres som læren om fellesskapsverdier og om de normer og regler som må etterleves for at fellesskapsverdiene skal realiseres. Etikk i fagforeningssammenheng dreier seg om hvordan våre medarbeidere og tillitsvalgt bør opptre som del av et større fellesskap.
En gyllen regel i etisk sammenheng er at «du skal gjøre mot andre hva du vil at andre skal gjøre mot deg»
Negotias verdier er styrende for det vi gjør. Alle handlinger, produkter og tjenester skal være uttrykk for en eller flere av verdiene:
Disse retningslinjene gjøres kjent for ansatte og tillitsvalgte og evalueres årlig av forbundsstyret og i AMU. De enkelte organisasjonsledd oppfordres til å gjennomføre evalueringer og i tilknytning til dette å sette organisasjonskulturen på dagsorden.
Ansatte i Negotia har egne retningslinjer for varsling om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, knyttet til aml. §2-4. Avdelingsleder har ansvaret for at denne rutinen gjøres kjent for medarbeiderne.
Medlemmer som ønsker å påpeke brudd på etiske retningslinjer og om kritikkverdige forhold i forbundet kan følge følgende rutine:
Den som mottar varsel skal gi tilbakemelding til varsleren innen en uke om hva som videre vil bli gjort. Mottakeren må vurdere hvilken videre behandling som er hensiktsmessig, men det er viktig at de forholdene som det varsles om så snart som mulig bringes frem for den som har myndighet til å rette opp forholdene. Den som har myndigheten i saken kan også vurdere å tilby varsleren kontakt med ekstern advokat. Uansett skal varselet og varslerens identitet behandles fortrolig. Den som mottar et anonymt varsel, skal avstå fra å undersøke hvem varsleren er. Dette kan imidlertid gjøre det vanskelig å rette opp de kritikkverdige forholdene.
Det skal alltid vurderes om varselet kan ha sin årsak i misforståelser eller om rutinene brukes til uberettiget å skade en kollega eller leder. Hvis varselet innebærer kritikk mot en bestemt person, og hvis det igangsettes nærmere undersøkelse av saken, skal vedkommende alltid gis anledning til å gi sin versjon av hva som har skjedd, og når saken er ferdigbehandlet skal vedkommende få beskjed om utfallet av saken. Konsekvensene av at vedkommende blir kjent med anklagene må imidlertid vurderes, særlig i forhold til fare for gjengjeldelse. Skriftlige dokumenter som omhandler personer, skal behandles som sensitive opplysninger.
Den som har myndighet til å rette opp forholdene har ansvaret for at kritikkverdige forhold rettes opp uten unødige forsinkelser, og at gjentakelse forhindres. Alle dokumenter i saken skal normalt slettes seinest to uker etter at saken er avsluttet.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.