Diskuterte konsekvenser og tiltak mot kjedemakten i dagligvarehandelen. Fra venstre: Negotia-tillitsvalgte Lars Einar Ingvaldsen og Kurt Haukeland, stortingspolitiker for Senterpartiet Per Olaf Lundteigen og Negotias 2. nestleder Trond Vegard Sæle. Foto: Terje Bergersen

Dialog med politikere om kjedemakten i dagligvarenæringen

Nylig hadde Negotia-tillitsvalgte møte med stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet, for å løfte utfordringene for leverandørnæringen som følge av den sterke kjedemakten i dagligvarebransjen.

Senterpartiet har i likhet med Negotia lenge vært opptatt av de uheldige virkningene av maktkonsentrasjonen i dagligvarehandelen, hvor de tre kjedene Norgesgruppen, Rema og Coop har en helt dominerende stilling.

- Kjedemakten gir leverandør- og produsentleddet store utfordringer, som blant annet kan true arbeidsplasser. I tillegg kan maktkonsentrasjonen føre til dårligere vareutvalg og høyere priser for forbrukerne, sier Negotias 2. nestleder Trond Vegard Sæle som også er hovedtillitsvalgt for medlemmene i Ringnes.

På møtet med Per Olaf Lundteigen 3. november deltok Sæle sammen med tillitsvalgte Kurt Haukeland (Tine) og Lars Einar Ingvaldsen (Coca-Cola). De diskuterte Coops beslutning om å kaste leverandørenes selgere ut av butikkene sine, og konsekvensene dette gir for den totale verdikjeden.

- Mange av Negotias medlemmer i mat- og drikkevarebransjen over hele landet frykter for arbeidsplassene sine etter at de fikk beskjeden fra Coop. Dette er bare nok et bevis på at de store kjedene i dag har makt til å påvirke arbeidet og livene til ansatte i leverandørnæringen, sier Sæle. 

På vegne medlemmene i næringen ber Negotia regjeringen ta grep for å hindre at de store matvarekjedene får fortsette å misbruke posisjonen sin.

- Maktkonsentrasjonen går særlig på bekostning av små og mellomstore norske leverandører, og alle distriktsarbeidsplassene disse bedriftene representerer, påpeker Trond Vegard Sæle.  

Se også:
Nå kaster Coop selgerne ut av butikkene sine

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

Powered by eZ Platform - Informasjonskapsler