Setter søkelyset på videreutviklingen av den norske samarbeidsmodellen. YS-leder Jorunn Berland på YS-konferansen. Foto: Foto: Astrid Hellwig

YS-fellesskapet diskuterer den norske modellen

- Hvordan vi skal møte omstillingen er en viktig og nasjonal samtale, påpekte YS-leder Jorunn Berland da hun åpnet YS-konferansen onsdag.

På konferansen møtes representanter for 17 YS-forbund, organisasjoner i arbeids- og samfunnslivet og politikere for å diskutere framtiden. Den norske modellen hvor dialog mellom partene og myndighetene står i høysetet, er hovedtema for dagen.

- Omstilling har vært et gjennomgangsbegrep i politikken og samfunnslivet de siste årene. Det er en viktig, nasjonal samtale. Og vi vet ganske mye om hvilke utfordringer vi kan vente oss, sa YS-lederen og utdypet på denne måten:

 - Vi vet at olje- og gassnæringen mest sannsynlig kommer til å bidra med langt mindre til fellesskapet, både i form av lavere inntekter, lavere investeringer og et lavere antall arbeidsplasser. Vi vet at flere av oss lever lenger, med dyrere pensjoner. Vi vet at vi må slippe ut betydelig mindre CO2 for å unngå ubotelig skade på kloden vår.

Berland understreket at makrotrender som digitalisering, robotisering og sterkere internasjonal konkurranse vil påvirke oss sterkere og sterkere - både som privatpersoner og arbeidstakere.

- På denne konferansen setter vi søkelyset på en del av omstillingsdebatten som ikke løftes så ofte; nemlig hvordan vi skal videreutvikle den norske samarbeidsmodellen i møte med en ny tid.

- Det er først nå, når pilene snur og endringene kommer raskere at vi ser hvor godt rustet vi egentlig er. Og det er nå vi må utvikle verktøyene som skal ta oss igjennom de neste tiårene, sa Berland.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker