- At den lovfestete obligatoriske tjenestepensjonen utelater opptjening på lønn opp til 1G, slår svært negativt ut for dem med lavest inntekter, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen. Foto: Terje Bergersen.

Vil jobbe for opptjening av pensjon fra første lønnskrone

Fagforeningene må prioritere innsatsen for bedre pensjonsordninger. Det viser ferske tall fra YS Arbeidslivsbarometer.

I undersøkelsen sier sju av ti arbeidstakere at fagforeningene bør prioritere høyt å jobbe for gode pensjonsordninger.

- Dette bekrefter at oppmerksomheten om pensjon er stor blant norske arbeidstakere. Og man ser behov for at noen tar ansvar for å utvikle bedre ordninger, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Hun viser til at den samme holdningen har gjort seg gjeldende over tid.

- Jeg tror nok dette både er tegn på en erkjennelse av at pensjon er viktig, og at man trenger fagforeningene for å kjempe fram bedre ordninger. Vi så det også i årets hovedoppgjør, hvor det ble satt søkelys på pensjonsopptjening fra første lønnskrone, sier Paulsen.

Sammen med andre organisasjoner jobber Negotia nå for å få på plass en ny tjenestepensjonsordning. Innskudd fra første krone er et sentralt krav. I dagens obligatoriske tjenestepensjon er de første 96.883 kronene (1G) unntatt fra opptjening.

- Målet er å sikre en pensjon det er mulig å leve av, og hvor man opprettholder en akseptabel livskvalitet. Pensjonsopptjening fra første krone vil ha stor betydning, særlig for dem med lavest inntekt.

- I tillegg er det viktig for å utjevne kjønnsulikhet. Kvinner har i større grad enn menn deltidsstillinger og mange kvinner jobber innen service- og butikkyrket der det er lave pensjonsinnskudd. Vi er ikke tjent med en ordning som utelater pensjonsopptjening for deler av inntekten, sier Negotias forbundsleder.

Developed by Aplia- Powered by eZ Platform - Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.