Streikende Negotia-medlemmer ved Felleskjøpet Agris hovedkontor i Lillestrøm. Foto: Terje Bergersen

STREIKEN: – Det finnes andre fôrleverandører enn Felleskjøpet

Kyllingfôr kan kjøpes andre steder enn hos Felleskjøpet. Det er ingen grunn til at dyrevelferden skal stå i fare i denne konflikten, sier Negotia.

- Motparten stresser fôrsituasjonen og beskylder Negotia for å sette kyllingers liv i fare i forbindelse med streiken. Dette er i beste fall villedende informasjon. Vi minner om at det finnes andre fôrleverandører enn Felleskjøpet. Dessuten må bedriften vise ansvarlighet og sende dispensasjonssøknad dersom de mener det er kritisk for dyrevelferden.

Dette sier rådgiver Anne-Lene Gabrielsen i Negotia. Hun opplyser at Negotia i streikeuttaket har tatt hensyn til driften av fôrproduksjonen ved Felleskjøpets anlegg på Kambo:

- Produksjonen på Kambo er tilstrekkelig til å dekke alle produsenter som er midt i et innsett, det vil si å sikre at samme kyllinger får samme fôr hele livet. For øvrig finnes det tonnevis av fôr både for fjørfe, svin og storfe der ute. Det ikke er noe problem for bønder å handle fôr fra andre leverandører, sier Gabrielsen.

Oversikt over fôrleverandører

- Det er ikke Negotia som er uansvarlige i denne konflikten. Arbeidsgiveren prøver å skape en krise ved å ikke søke om dispensasjoner som sikrer dyrevelferden dersom den er truet, sier rådgiver Anne-Lene Gabrielsen.

Avisen Varingen har fredag en artikkel hvor bonde Pål Skøyen i Nittedal kritiserer Felleskjøpet Agri og gir sin støtte til de ansatte

– Jeg vil ikke bruke ord som at noen «lyver», men her er det noe som er riv ruskende galt. Dette er ikke til å forstå. Men man kan ikke organisere seg bort fra inngåtte forpliktelser, så her heller sympatien min mot de ansatte. Jeg så noe lignende innen en annen jordbruksnisje for noen år siden. Da forsøkte også arbeidsgiver å spare penger ved å bytte organisasjon, og dermed fjerne inngåtte avtaler for de ansatte, sier Skøyen til Varingen.

Han sier til avisen at han heller ikke er spesielt bekymret for fôrsituasjonen.

– Jeg er ikke så bekymret for fôr til dyra mine. Vi fikk levert fôr for noen dager siden og har reserver for 14 dager til tre uker. Det finnes også andre kraftfôr-produsenter.

Les hele artikkelen i Varingen

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker