Unge fagforeningsrepresentanter fra alle de fem nordiske landene – Danmark, Sverige, Finland, Island og Norge.

Representanter fra UNI Ung i Norden på besøk hos Negotia

Torsdag og fredag er Negotia vertskap for nordisk møte med unge i den internasjonale sammenslutningen UNI Global Union.

Tekst og foto: Terje Bergersen

På programmet står både orientering om den norske modellen, hvordan det jobbes med lokale forhandlinger og om interessante funn i YS Arbeidslivsbarometer. I tillegg blir det blant annet besøk på Oslo rådhus.

- Vi har et godt samarbeid i UNI Youth Nordic. Det er viktig at representantene blir kjent med hvordan de forskjellige landene jobber med faglige rettigheter og innflytelse i arbeidslivet, og det er stas å være vertskap for dette møtet, sier Negotia Ung-leder Trond Vegard Sæle.

Sæle er også visepresident i UNI Europa Ung, og har flere års erfaring med internasjonalt arbeid.

- Mange av landene i Europa henger litt etter når det gjelder ungarbeid. Skal vi klare å nå igjennom til unge arbeidstakere, må vi lære av hverandre. Det er nettopp det som er målet med møter som dette. Vi skal diskutere utfordringer for unge arbeidstakere, og definere saker og innspill til kommende arrangementer på europeisk nivå, sier Trond Vegard Sæle.

Noen av de aktuelle utfordringene er knyttet nulltimerskontrakter, deltidsproblematikk og ordninger for etter- og videreutdanning.

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen er opptatt av at de unge skal vise seg fram i sine miljøer og bidra aktivt til å spre budskapet om at organisering i arbeidslivet er smart.

- Dette er spennende og viktig arbeid. Det er imponerende at noen går foran og tar ansvar, som representantene på dette nordiske møtet. Jeg blir både stolt og optimistisk med tanke på framtiden når jeg møter disse flotte unge menneskene som bruker av tiden sin til å jobbe for felles rettigheter og felles verdier, sier Monica A. Paulsen, som selv har bakgrunn som leder for Negotia Ung.

UNI Global Union
Internasjonal sammenslutning for arbeidstakere. Har rundt 20 millioner medlemmer fordelt på 950 forbund i 150 land over hele verden. I UNI Europa er det sju millioner medlemmer.

 

Negotia Ung-leder Trond Vegard Sæle er også visepresident for UNI Europe Youth. – Skal vi klare å nå igjennom til unge arbeidstakere, må vi lære av hverandre, sier han.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker