Et samlet Negotia-landsmøte i 2019 slo et slag for åpenhet om lønn og ETUCs initiativ "Pay transparency". Foto: Terje Bergersen

- Pay Transparency nå!

På likelønnsdagen mandag 16. oktober ble det konstatert at kvinner fortsatt tjener kun 87,6 prosent av hva menn tjener. - Nå er det på tide at ETUCs initiativ om "Pay transparency" får tilslutning, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Åpenhet om lønn på arbeidsplassen er en sak Negotia har kjempet for lenge. Flere klubber og medlemmer har opp gjennom årene fått hjelp til å rette opp i diskriminerende lønnskjevheter.  

- Negotia mener at økt synlighet og åpenhet rundt lønn er helt nødvendig for å kunne utjevne ulikheter mellom kvinner og menn. Bare da kan vi oppnå likelønn mellom kjønnene, sier forbundsleder Monica A. Paulsen.

Hun viser til ETUC (European Trade Union Confederation), som i lengre tid har jobbet for å få på plass et EU-direktiv om "Pay Transparency". Målet her er at både arbeidstakere og deres fagforeninger skal ha innsyn i alle lønninger, bonuser og tilleggsytelser på bedriftene.  

- Det går stadig framover når det gjelder likelønn her i landet, men det går sakte og det er fortsatt en lang vei å gå. En åpenhet slik ETUC går inn for, vil gjøre at fagforeninger også i EU-landene vil kunne jobbe systematisk med utjevning av lønnsskjevheter. Og økt fokus på denne viktige problemstillingen i et europeisk perspektiv, kan bidra til å løfte saken i de enkelte landene både i og utenfor EU, mener Paulsen.

15. desember skal EU-kommisjonen presentere sitt syn på initiativet fra ETUC.

- Jeg er spent på hva som legges fram den 15. desember. Verden trenger dette direktivet nå, sier Negotia-lederen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker