Forbundsstyremedlem Hilde Fålun Strøm (midten) legger i august ut på en ni måneder lang forskingsbasert overvintring i Svalbard-naturen. Negotias ledertrio ønsker lykke til (fra venstre): Forbundsleder Monica A. Paulsen, 1. nestleder Eirik Bornø og 2. nestleder Håkon Skahjem. Foto: Terje Bergersen

Ønsker lykke til med overvintring på Svalbard

I august forlater Negotias forbundsstyremedlem Hilde Fålun Strøm sivilisasjonen i Longyearbyen. Foran henne venter en ni måneder lang overvintring i den barske Svalbard-naturen.

13. og 14. juni har forbundsstyret sitt siste møte før sommeren, og dermed også siste møte med Hilde før hun på sensommeren legger av sted sammen med makker Sunniva Sørby. Der ute i isødet 14 mil fra nærmeste sivilisasjon, skal de to blant annet gjøre klimaobservasjoner og rapportere til hele seks forskningsprosjekter.

- Hovedmålet med oppholdet er å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene, og engasjere til tiltak i både industri, næringsliv og i de private hjem. Vi skal inspirere til fokus på ny teknologi, energiforbruk, matavfall, vannforbruk og oppmuntring til å være en bevisst forbruker, sier Hilde Fålun Strøm.

Hilde har vært har vært bosatt i Longyearbyen i godt over 20 år, og er i tillegg til vervet som forbundsstyremedlem også leder for Negotias avdeling på Svalbard. Hun forteller at overvintringsduoen underveis i oppholdet skal ha videokonferanser med skoleklasser over hele verden:

- Planen er å delta på videokonferanser med skoleklasser to ganger i måneden. Her vil temaene være plast, vær, teknologi, dyreliv, hav, mat og energi. Elevene kartlegger klimapåvirkning i deres egen bakgård og deler dette med barn over hele verden. De skal involveres i det positive daglige engasjementet rundt gode handlinger for klimaet.

Se beskrivelse av prosjektet i tekst og bilder på heartsintheice.com

Negotia bidrar med økonomisk støtte til den forskningsbaserte overvintringen. Forbundsleder Monica A. Paulsen er stolt over å være med på å fronte prosjektet, sammen med tunge seriøse fagmiljøer som blant andre Norsk Polarinstitutt, Meteororologisk Institutt, NASA og The Scripps Institute og Oceanography.

- Dette er et spennende og høyst relevant prosjekt. Reelle feltobservasjoner som det denne unike, polare ekspedisjonen legger opp til kan gjøre oss bedre i stand til å forstå klimatiske sammenhenger. Og ikke minst kan det inspirere til klimavennlig atferd og handling både i arbeidslivet og privatlivet.

- Vi ønsker Hilde og Sunniva lykke til med overvintringen og det viktige arbeidet de skal gjøre der ute i det mektige isødet, sier Monica A. Paulsen.

 

Svalbard-naturen er storslått og barsk. I om lag to måneder rundt nyttår er det helt mørkt. Her fra Tempelfjorden i godvær sent i april. Foto: Terje Bergersen

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker