Forbundsleder Monica A. Paulsen forventer at myndighetene gir tydelige innspill og arbeider for å ivareta norske interesser i den pågående EU-høringen om nytt regelverk for grønne investeringer. Foto: Terje Bergersen

- Norsk vannkraft må defineres som fornybar og bærekraftig

Når EU skal vedta nytt regelverk for grønne investeringer, står vannkraft i fare for å bli kategorisert som ikke-bærekraftig. – Det er i så fall en konklusjon jeg er helt uenig i, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

EU-kommisjonen har til høring en liste (Green Deal) over investeringer som kan regnes som miljømessig bærekraftige. Vannkraft er, i motsetning til vindkraft og solenergi, ikke inkludert på listen.

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen reagerer på at vannkraft ikke er tatt med i "det grønne selskap".

- Negotia organiserer mange ansatte innenfor energisektoren og vi vet at det nå jobbes intenst fra selskapene for å bidra til at Norge skal nå klimamålene som er satt. Jeg mener det ikke kan være tvil om at den fornybare energien fra norsk vannkraft må defineres som bærekraftig, sier Paulsen.

Hun understreker samtidig at fremtidig utbygging og vedlikehold av vannkraft må ta hensyn til sårbarheten i natur og økosystemer.

Negotia-lederen frykter også konsekvensene for de mange små og mellomstore selskapene som benytter energi fra landets vannkraftverk, dersom forslaget fra EU faktisk blir vedtatt.

- Det å ikke bli klassifisert som grønne industrier vet vi vil koste disse selskapene dyrt, og vil på sikt kunne sette virksomheter og arbeidsplasser i fare, sier hun.

Lasse Lundsholt er konserntillitsvalgt for de Negotia-organiserte i Agder Energi, og næringens representant i Negotias bransjeutvalg. Han kommenterer saken på denne måten:

- Som konserntillitsvalgt i et stort selskap innen vannkraft, må jeg si at jeg er overrasket over forslaget fra EU. Vi som arbeider innenfor kraftbransjen i Norge er bevisste på at næringen er fornybar og tar ansvar for miljømessige og bærekraftige løsninger. Mange av kravene som nå settes til vannkraft finner du ikke for andre tilsvarende fornybare kilder.

Monica A. Paulsen forventer at myndighetene gir tydelige innspill og arbeider for å ivareta norske interesser i den pågående høringen.

- Som fagforening krever vi at den norske regjeringen følger opp denne saken i høringen overfor EU, slik at vannkraft i framtiden havner i samme kategori som havvind og solenergi, sier Negotias forbundsleder.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker