Med den ni måneder lange overvintringen på Svalbard ønsker Hilde Fålun Strøm (til venstre) å inspirere til klimatiltak i både industri, næringsliv og de private hjem. Her med Negotia-leder Monica A. Paulsen og avtalen om støtte til prosjektet.

Negotia støtter klimaprosjekt på Svalbard

September neste år reiser to kvinner ut i Svalbard-naturen for å overvintre i ni måneder. Underveis skal de blant annet gjøre klimaobservasjoner og rapportere til kjente forskningsinstitusjoner.

Tekst og foto: Terje Bergersen

Hilde Fålun Strøm, forbundsstyremedlem og Negotias avdelingsleder på Svalbard, er den ene av overvintrerne. Sammen med Sunniva Sørby skal hun bo ni måneder i den 20 kvadratmeter store fangsthytta Bamsebu, uten vann og strøm og 14 mil fra nærmeste nabo. Prosjektet heter "Hearts in the ice", og har som hovedmål å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene. Faglige støttespillere er blant andre Norsk Polarinstitutt og NASA. Negotia bidrar med økonomisk støtte.

Hilde har vært bosatt på Svalbard i over 20 år og har vært "ute en vinternatt før", både i Svalbard-naturen og andre steder i verden. Hun kan for eksempel skilte med 200 isbjørnmøter.

- Å gjennomføre en overvintring som denne har vært en drøm for meg. Og det som er ekstra spennende er at vi ikke bare skal være der ute i ni måneder. Vi skal drive forskningsarbeid under hele perioden, sier Hilde Fålun Strøm.

Ekspedisjonen skal kommunisere med omverdenen via satellitt underveis. De skal delta i hele seks forskningsprosjekter, rydde søppel langs strendene i nærområdet og teste ut elektriske scootere.

- Vi ønsker å engasjere til tiltak i både industri, næringsliv og i de private hjem. Vi skal teste ut elektriske scootere ved å benytte fornybar energi som sol og vind. Vi skal inspirere til fokus på ny teknologi, energiforbruk, matavfall, vannforbruk og oppmuntring til å være en bevisst forbruker, sier Hilde Fålun Strøm.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

Powered by eZ Platform - Informasjonskapsler