- Hovedmålet med prosjektet er å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene, og engasjere til tiltak i både industri, næringsliv og i de private hjem. Ekspedisjonsdeltaker Hilde Fålun Strøm (t.v.) med Negotias forbundsleder Monica A. Pausen. Foto: Terje Bergersen

Negotia fronter unikt klimaprosjekt på Svalbard

I august legger Negotia-tillitsvalgt Hilde Fålun Strøm ut på en ni måneder lang overvintring i den røffe Svalbard-naturen. Underveis skal hun rapportere klimaobservasjoner til blant andre Norsk Polarinstitutt og selveste NASA.

– Dette er et spennende og relevant prosjekt å løfte fram nå under Arbeidslivets klimauke, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Hilde Fålun Strøm er forbundsstyremedlem og Negotias avdelingsleder på Svalbard. Sammen med Sunniva Sørby reiser hun i august ut i den røffe Svalbard-naturen for en ni måneder lang overvintring. De to skal bo i den 20 kvadratmeter store fangsthytta Bamsebu, uten vann og strøm og 14 mil fra nærmeste nabo.

Prosjektet heter "Hearts in the ice", og har som hovedmål å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene. 

Skal rapportere til seks forskningsprosjekter

Ekspedisjonen er koblet på hele seks forskningsprosjekter og skal kommunisere med omverdenen via satellitt underveis. Faglige støttespillere er blant andre Norsk Polarinstitutt og NASA.

- Vi skal gjøre klimarelatert forsknings- og observasjonsarbeid under hele oppholdet, og rapportere til prosjektene. Parallelt med dette skal vi blant annet drive praktisk testing av elektriske scootere ved å benytte fornybar energi som sol og vind, og rydde søppel langs strendene i området, sier Hilde Fålun Strøm, og legger til:

- Hovedmålet er å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene, og engasjere til tiltak i både industri, næringsliv og i de private hjem. Vi skal inspirere til fokus på ny teknologi, energiforbruk, matavfall, vannforbruk og oppmuntring til å være en bevisst forbruker.

- Reelle feltobservasjoner kan få oss til å forstå klimatiske sammenhenger bedre

Negotia bidrar med økonomisk støtte til den forskningsbaserte overvintringen som altså vil vare i ni måneder - fra august 2019 til mai 2020. Forbundsleder Monica A. Paulsen er stolt over at Negotia er med på å fronte prosjektet, sammen med tunge seriøse fagmiljøer.

- Dette er et spennende og relevant prosjekt å løfte fram nå under Arbeidslivets klimauke. Reelle feltobservasjoner som det denne unike, polare ekspedisjonen legger opp til kan gjøre oss bedre i stand til å forstå klimatiske sammenhenger. Og ikke minst kan det inspirere til klimavennlig atferd og handling både i arbeidslivet og privatlivet. Vi er stolte over å ha en tillitsvalgt i Negotia som en av to deltakere i "Hearts in the ice", sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker