- Reglene skaper utfordringer både for arbeidsgiver og for meg. Jeg vet ennå ikke om jeg får foreldrepenger, sier Negotia-rådgiver Bjørn Erik Engvin. Foto: Terje Bergersen

- Navs søknadsregler om foreldrepenger er diskriminerende

Da Negotia-rådgiver Bjørn Erik Engvin skulle planlegge foreldrepermisjon, ble han hindret av det han opplever som diskriminerende regler.

Engvin og kona fikk en sønn for en drøy uke siden. Paret har planlagt at far skal ta ut mesteparten av foreldrepermisjonen mens mor studerer, men reglene hos Nav gjorde at han måtte vente med å søke til etter at barnet er født.

Saken presenteres i et stort oppslag i Dagsavisen mandag 30. oktober.

På grunn av komplikasjoner med fødselen og en strevsom uke så langt, har Engvin ennå ikke rukket å sende søknaden. Han forteller at de ulike søknadsreglene for mor og far har satt han og kona i en vanskelig situasjon.

- Reglene skaper utfordringer både for arbeidsgiver og for meg. Jeg vet ennå ikke om jeg får foreldrepenger. Behandlingstiden på søknaden, som jeg altså ikke har rukket å sende ennå, er opptil 6-8 uker. Og foreldrepermisjonen starter seks uker og en dag etter fødselen, sier han.

Forbundsleder Arnfinn Korsmo i Negotia mener Navs søknadsregler er diskriminerende.

- Det burde ikke være slik i 2017. Vi er jo alle enige om å behandle mennesker uavhengig av kjønn. Jeg oppfatter Navs søknadsregler på dette området som diskriminerende, sier Arnfinn Korsmo.

Seksjonssjef i Nav Magne Fladby, bekrefter overfor Dagsavisen at en far som ønsker å søke om foreldrepenger fra Nav digitalt, må vente til etter at barnet er født. Men han legger til at om det er behov for å søke på et tidligere tidspunkt, kan han gjøre det manuelt på papir.

Negotia-leder Korsmo sier at forbundet kommer til å følge opp denne saken.

- På dette området må det være likestilling mellom mor og far, og med dagens søknadsprosedyrer hos Nav er det ikke det. Derfor kommer Negotia til å følge opp denne saken, sier forbundslederen.

 

FORELDREPERMISJON

  • Foreldrepengeperioden består av tre deler:
  • Mødrekvoten: 10 uker. Seks av dem må tas rett etter fødsel. I tillegg må mor ta tre uker fra fellesperioden før termin ved fødsel.
  • Fedrekvoten: 10 uker.
  • Fellesperioden: Etter at mødrekvoten, fedrekvoten og de tre ukene etter fødsel er trukket fra, gjenstår 26 uker med 100 prosent dekningsgrad eller 36 uker med 80 prosent dekningsgrad.
  • Mens mor skal søke i forkant av termin, må barnet være født før Nav kan behandle fars søknad om foreldrepenger.

Kilde: Nav

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker