- Med innreiseforbud settes landbruksnæringen, dens ansatte og hele landet i en mildt sagt vanskelig situasjon. Bruk av studenter og annen omfordeling av arbeidskraft som erstatning for sesongarbeiderne er høyaktuelt nå, sier Monica A. Paulsen. Foto: YS/Scanpix

- Matproduksjon og arbeidsplasser i landbruket må sikres – nå!

Faren for stor mangel på sesongarbeidere i landbruket kan true tusenvis av arbeidsplasser i næringen. - Nå haster det med tilrettelegging slik at både matproduksjon og jobber sikres, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen

Hvert år kommer det om lag 30 000 utenlandske arbeidere over grensen for å jobbe i det norske landbruket.

- Med innreiseforbud settes næringen, dens ansatte og hele landet i en mildt sagt vanskelig situasjon. Vi ser at det nå diskuteres løsninger som blant annet innebærer å sette inn studenter i gjestearbeidernes fravær. Dette gir vi vår fulle støtte til. Bruk av studenter og annen omfordeling av arbeidskraft er høyaktuelt nå, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.

Negotia organiserer store ansattgrupper i hele verdikjeden innenfor mat og drikke-segmentet, herunder landbruk og virksomheter som Felleskjøpet og Tine.

Negotia-lederen frykter for arbeidsplassene om næringens utsatte situasjon ikke håndteres raskt nok.

- Vi får meldinger om permitteringer i stor skala. Det er kritisk for våre medlemmer - og like kritisk for samfunnet. Såkorn må i jorda og poteter må settes. Regjeringen må legge til rette for gode løsninger, og toget – for ikke å si skurtreskeren – går nå. Ansatte må ivaretas på en god måte, og partene både lokalt og sentralt må involveres i dette arbeidet, sier Paulsen.

Hun understreker også at tilretteleggingen må innebære anstendige betingelser for dem som trer inn i gjestearbeidernes roller.

- Her må det legges opp til lønnsnivåer og rettigheter i tråd med tariffstandarder ellers i næringslivet. Med god vilje og gode prioriteringer bør landet klare denne utfordringen også, sier Negotia-lederen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker