Butikkleddet i dagligvarehandelen preges av stor makt på få kjeder. Negotia tror en lov om god handelsskikk vil virke positivt på konkurransesituasjonen. Arkivfoto: Terje Bergersen

Lov om god handelsskikk kan bli en realitet

I følge avisen Nationen er det i ferd med å bli flertall på Stortinget for en lov om god handelsskikk. - Gledelig nytt om en sak vi har jobbet for lenge, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.

Negotia har store medlemsgrupper innen næringsmiddelindustrien, og har i lengre tid pekt på utfordringene med den store maktkonsentrasjonen på detaljleddet i dagligvarehandelen. Stortinget behandler denne våren forslag om å innføre en lov om god handelsskikk med tilsyn, fremmet av Arbeiderpartiet. Stortingets næringskomite skal etter planen legge fram sin innstilling 22. mai.

I 2015 stemte Stortinget ned et forslag om å innføre en lov om god handelsskikk. I vår har Ap tatt omkamp om loven, og ifølge oppslaget i Nationen 3. mai ligger det an til at Ap, SV, Senterpartiet og KrF vil stemme for, og dermed sikre flertall for et lovforslag. Avisen melder dessuten at Høyre for første gang åpner for å støtte en slik lov.

For ganske nøyaktig ett år siden skrev tre Negotia-tillitsvalgte en kronikk i Finansavisen, hvor de blant annet uttrykte følgende:

"Det er på høy tid at Lov om god handelsskikk og et handelstilsyn innføres. Dette vil kunne gi forutsigbarhet og ro til en bransje som over for lang tid har hatt høy stressbelastning. Det er nå politikerne som kan bidra til sårt trengte reguleringer, og med det vise tydelig at arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien er viktig. Vi er flere tusen funksjonærer innen næringsmiddelindustrien som er organisert i Negotia, og vi ser spent etter signalene om at våre håp og bekymringer tas med i regnstykket."

- Nå ser det ut til at vi kan få uttelling for en sak vi i Negotia har jobbet for i lengre tid, sammen med vårt tillitsvalgtnettverk i bransjen. Vi har tro på at en lov om god handelsskikk vil virke positivt for konkurransesituasjonen og den konsentrerte kjedemakten i dagligvarehandelen, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Les mer: Tillitsvalgte etterlyser lov om god handelsskikk

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker