- Kontantfritt samfunn trenger en grundig vurdering

- Regjeringen må sette ned et utvalg som grundig vurderer fordeler og ulemper ved et kontantfritt samfunn, skriver Negotia-leder Arnfinn Korsmo i et innlegg i avisen Dagens Næringsliv.

INNLEGG I DAGENS NÆRINGSLIV 01.02.17:

Kontantfritt samfunn, svekket personvern og økonomisk forståelse

Vips er det igjen debatt om å innføre kontantfritt samfunn i Norge, blant annet ved å tillate virksomheter å nekte å ta i mot kontanter i betaling. Dette skjer parallelt med at elektronisk betaling øker i omfang.

Teknologisk utvikling er vanskelig å bremse. Derfor er det klokt å tenke grundig gjennom fordeler og ulemper. En viktig drivkraft for å ønske kontantfritt samfunn er at det fremmer trygghet. Blant annet gjennom redusert fare for ran av bussjåfører eller butikkansatte med kontantbeholdning og kassaapparater. Et kontantløst samfunn vil nok til en viss grad kunne bidra til å bekjempe svart arbeid. Men å tro at ikke «den svarte teknologien» utvikler seg like raskt og finner nye måter å unndra verdier på, er illusorisk. I dette perspektivet er det nødvendig å vurdere hva vi mister dersom kontanter fjernes.

Et fritt og liberalt samfunn er kjennetegnet ved et sterkt personvern. Det skal være mulig for oss alle å unngå å ha storebror hengende over skulderen hele tiden. Fjernes kontanter vil «noen» til enhver tid kunne avdekke hva du bruker pengene på: F.eks. hva slags mat du handler og om du bruker penger på kino eller trening. En konsekvens av dette kan raskt bli kobling til helseforsikringer hvor vilkår regnes ut fra hvor fornuftig du bruker pengene dine. En annen ting som forsvinner er forståelsen for pengers verdi. Det har en egenverdi å holde en 100-lapp i hånda. Da skjønner du lettere hva penger er. Det «å trekke kortet» er blitt en stor utfordring for stadig flere som sliter med gjeldsbyrde. Dette kan forverres med et kontantfritt samfunn.

Et kontantfritt samfunn har noen klare fordeler og noen klare ulemper. En omlegging vil uansett være så radikal at dette ikke kan skje uten grundig vurdering. YS-forbundet Negotia mener derfor regjeringen må sette ned et utvalg som grundig vurderer fordeler og ulemper med en slik endring. Det haster ikke å kaste pengene ut av vinduet. La oss heller bruke tiden til å innhente kunnskap som gjør at vi grundig kan vurdere konsekvensene.

Arnfinn Korsmo, forbundsleder i Negotia

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker