Master Trainer Darison Chaala og prosjektleder Randi Bjørgen på Negotias landsmøte.

Gripende beretning fra Afrika

Darison Chaala fra den afrikanske organisasjonen SADC, fortalte en gripende historie til Negotias landsmøte lørdag.

Chaala er Master Trainer i det Norad-finansierte prosjektet Basic Rights, som omfatter ni land i det sørlige Afrika. YS har i en årrekke vært tungt inne i prosjektet, med både økonomisk støtte og prosjektledelse ved tidligere YS-leder Randi Bjørgen.

Overgangen fra en langdryg kontingentdiskusjon ble stor da Darison Chaala inntok talerstolen på landsmøtet. Det ble fort klart at Afrikansk fagforenings- og utviklingsarbeid er krevende på et ganske annet nivå enn man er vant til her hjemme.

- Det er kanskje ikke lett for dere å forstå. Men når man engasjerer seg i fagforeningsarbeid i Afrika, må man være forberedt på å miste jobben, bli satt i fengsel og verste tilfelle bli drept, sa Chaala.

For noen år siden ble han selv rammet av en personlig tragedie. I forbindelse med en streik som var på trappene ble hans kone uforklarlig forgiftet og døde, og streiken ble torpedert.

De tok kona mi, sa Darison stille, og fortsatte: - Det er ikke lett, men vi kan ikke gi opp. Vi må fortsette å kjempe, det er det vårt arbeid i SADC og prosjektet Basic Rights handler om.

Negotia støttet Basic Rights med over 300.000. kroner i fjor.

- Jeg og mine kollegaer i Afrika er imponert og dypt takknemlige for den støtten dere gir oss. Mister du troen, så har du tapt. Det gir meg styrke å møte fagfagforeningskollegaer som dere, sa Darison Chaala.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker