OMSTILLING OG UTVIKLING. I møte med den grønne omstillingen av norsk næringsliv og industri, må vi sørge for at de ansatte ikke omstilles ut av jobbene sine, men tas med videre, gjennom kompetansepåfyll, omskolering og oppfølging, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. Foto: Terje Bergersen.

Fullt hus på Negotiakonferansen

Det var tydelig at mange har sett fram til å kunne møtes til konferanse igjen. Negotiakonferansen som startet torsdag var fylt opp til siste plass. 120 tillitsvalgte samlet til foredrag og diskusjon om det grønne skiftet, kunstig intelligens og fagbevegelsens framtid.

Tekst og foto: Terje Bergersen

- Negotiakonferansen er et høydepunkt for oss alle og vi har sydd sammen et program som skal bidra til at vi som forbund løfter blikket. Disse to dagene skal vi diskutere problemstillinger og muligheter framover, sa forbundsleder Monica A. Paulsen da hun åpnet konferansen torsdag formiddag.

Omstilling og kompetanse - en nøkkelrolle i det grønne skiftet

Hovedtemaet for arrangementet er spørsmålet om hva som er fagbevegelsens rolle i det grønne skiftet. Paulsen pekte på at kompetanseutvikling vil være en avgjørende faktor i omstillingen til en framtid med mer klimavennlig næringsliv og flere grønne arbeidsplasser.

- Norsk kompetanse må tas i bruk og videreutvikles. Olje- og gassektoren skal ikke nedlegges, den skal omstilles. Det betyr at ny teknologi og nye bransjer vil vokse ut av denne næringen. I møte med den grønne omstillingen av norsk næringsliv og industri må vi sørge for at de ansatte ikke omstilles ut av jobbene sine, men tas med videre, gjennom kompetansepåfyll, omskolering og oppfølging.

- Vi må rett og slett få på plass en korridor for folk i olje og gass, hvor våre medlemmer i bransjen må sikres reelle muligheter til å ta etter- og videreutdanning og sikres nye muligheter innen nye områder som springer ut av næringen, sa Negotia-lederen.

Krever dobling av fagforeningsfradraget

Hun framhevet også det organiserte arbeidslivets betydning for en god framdrift i utviklingen, og minnet om at fagforeningsfradraget har stått stille de siste åtte årene.

- Omstillingen av norsk industri, næringsliv og samfunn krever et organisert arbeidsliv – og myndigheter som spiller på lag med partene i arbeidslivet – for å lykkes. I nyere tid har organisasjonsgraden blant arbeidstakere i privat næringsliv beveget seg i helt feil retning. Samtidig har fagforeningsfradraget stått bom stille, og vi forventer nå at en ny regjering minimum dobler fradraget.

- Min oppfordring til deg som ikke er organisert er derfor: Bli det i dag! Vi trenger deg på lag med oss i Negotia for at vi skal skape gode løsninger sammen.

Forbundslederen lovet å trykke på overfor den påtroppende regjeringen i saker som angår Negotias medlemmer.  

- Negotia er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon, og uansett hvilken regjering vi får vil vi fortsette å fremme saker som har betydning for våre medlemmer. Hver dag skal vi se til hele det politiske spekteret for løsninger som kan hjelpe våre medlemmer på deres arbeidsplasser i det private næringslivet og frivillige organisasjoner, konstaterte Monica A. Paulsen.

- Klimatrusselen er reell og angår alle

Dag O. Hessen, biolog og professor ved Uio, var først ute blant foreleserne. "Hva innebærer egentlig det grønne skiftet?" var tittelen på hans innlegg. Hessen har skrevet en lang rekke vitenskapelige artikler og flere bøker innen fagfeltene økologi, biologi og miljø. Han understreket at klimatrusselen er reell, og at den angår alle.

- Vi har lenge vært klar over at våre utslipp påvirker klimaet. Nå begynner det å haste. Vi vil passere to graders global temperaturøkning innen 30 år hvis vi ikke gjør noe dramatisk. Samfunnets respons på det som skjer vil være avgjørende for om vi lykkes med det grønne skiftet. Og alle må bidra. Norge kan ikke la være fordi det fins andre land som forurenser mer. Vi kan gjerne si at den største trusselen mot planeten er troen på at andre skal redde den, sa biologiprofessoren.

I tillegg til det grønne skiftet har Negotiakonferansen også temaene kunstig intelligens, fagbevegelsens framtid, hjemmekontor og arbeidskonflikter på agendaen. 
Du kan følge siste del av dag 2 direkte fra klokken 11:00 her.

 

Konferansier i år som i fjor - tidligere NRK-Profil Terje Svabø.

 

Benstrekk og pauseprat.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker