Felles innsats virker. Fra venstre: Arbeidsminister Anniken Hauglie, YS-leder Jorunn Berland, koordinator for A-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen. Foto: Julie Wentzel Frøland

Fornøyd med innsats mot kriminalitet i arbeidslivet

Bare i Oslo er det avslørt 11 kriminelle nettverk i arbeidslivet det siste året. - Dette er gledelig og viser at felles innsats nytter, sier YS-leder Jorunn Berland.

 

Tekst: Liv Hilde Hansen, YS

For to år siden besluttet regjeringen å opprette egne sentre for å være bedre rustet i kampen mot kriminalitet i arbeidslivet. Her samarbeider Politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV Kontroll om å avdekke lovbrudd på arbeidsplassene. Sentrene ligger i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand. I tillegg åpnes nye sentre i Bodø og Tønsberg i løpet av året.

Bygge- og anleggsbransjen er versting

Mandag besøkte YS-leder Jorunn Berland og Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen A-krimsenteret i Oslo, sammen med arbeidsminister Anniken Hauglie. Fra 2016 til 2017 gjennomførte A-krimsenteret i Oslo kontroll i 398 virksomheter, hovedsakelig innen bygg og anlegg. Denne bransjen er et satsingsområde for senteret. 

11 kriminelle nettverk ble avslørt og 30 personer anmeldt. I tillegg bidro A-krimsenteret til å avdekke for lite innrapporterte inntekter, moms og arbeidsgiveravgift på til sammen over 400 millioner kroner.

- Dette er imponerende resultater, og det bare to korte år etter at A-krimsenteret i Oslo ble åpnet, sier YS-leder Jorunn Berland.

Gode resultater i flere bransjer over hele landet

På landsbasis rapporterer Arbeidstilsynet om at det er gjennomført vel 1900 tilsyn på kriminalitet i arbeidslivet i 2016 og fram til i dag. Det har ført til 3100 reaksjoner om brudd på arbeidsmiljøloven.

- De gode resultatene viser at A-krimsentrene er måten vi bør jobbe på. Den tverrfaglige innsatsen setter kriminelle ut av spill, fordi de rammes på flere områder på en gang. Både Politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV puster dem i nakken samtidig, sier Jorunn Berland, og legger til:

- Denne måten å stresse kriminelle nettverk på vil forhåpentlig virke avskrekkende for andre som måtte la seg friste til å bryte de lovene og reglene som gjelder i arbeidslivet.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker