Svarer opp Wizz Air-sjefen. - Nettopp fordi vi har et system med involvering og medbestemmelse, er Norge et samfunn med lav arbeidsløshet, vedvarende høy økonomisk vekst, stor omstillingsevne og stor evne til å ta ny teknologi i bruk, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. Foto:Terje Bergersenn

- Fagforeninger gjør virksomheter mer effektive – ikke mindre!

I forrige uke ble det kjent at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air skal utvide sitt tilbud på innenlandsruter i Norge. I forbindelse med lanseringen uttalte selskapets toppsjef og gründer József Váradi at Wizz Air «er et flyselskap uten fagforeninger.»  

Etter at saken kom opp i Stortingets spørretime onsdag slo statsminister Erna Solberg fast at Wizz Air etter norsk lov ikke kan nekte de ansatte å fagorganisere seg, og at hun selv vil boikotte selskapet framover. Solberg uttalte følgende: 

"Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter arbeidere å organisere seg (…) På samme måte som jeg aldri har fløyet med Ryanair. Fordi jeg for ti år siden sa at det var uakseptabelt for meg å reise med flyselskaper som ikke har ordentlige og ryddige arbeidsforhold for sine ansatte. 

Wizz Air-topp Váradi hevder fagforeninger gjør virksomheter mindre effektive, og at det rammer både skattebetalerne og de ansatte. 

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen mener han ikke kan ta mer feil.

- Involvering og medbestemmelse på arbeidsplassen er en suksessfaktor

- Trepartssamarbeidet mellom arbeidslivets parter og myndighetene er tvert imot mye av årsaken til at den norske modellen er en suksess. Nettopp fordi vi har et system med involvering og medbestemmelse, er Norge et samfunn med lav arbeidsløshet, vedvarende høy økonomisk vekst, stor omstillingsevne og stor evne til å ta ny teknologi i bruk. 

Negotia-lederen peker på at dette blant annet henger sammen med hvordan lønnsdannelsen koordineres i Norge, og at vi har et et sammenpresset lønnssystem med relativt små forskjeller.

- De sentrale lønnsoppgjørene gjør at lønnsdannelsen koordineres på tvers av bransjer, yrkesgrupper og sektorer. Deretter følges de sentrale lønnsforhandlingene opp med lokale oppgjør mellom partene på den enkelte bedrift – tilpasset virksomhetens situasjon.

- De ansatte skal ha sin rettmessige del av fortjenesten

- Har bedriften økt produktiviteten og overskuddet, skal arbeidstakerne ha sin rettmessige del av fortjenesten gjennom å forhandle seg til høyere lønnsøkning. Dermed blir det også meningsfylt og lønnsomt for de ansatte å bidra til økt produktivitet.

- Organisering på arbeidsplassene har en produktivitetsfremmende rolle i norsk arbeidsliv. Fagforeninger gjør virksomheter mer effektive – ikke mindre, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. 

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker