Illustrasjonsfoto: Terje Bergersen

Er reisetid arbeidstid? Stor spenning rundt avgjørelsen i Høyesterett

I forrige uke behandlet Høyesterett en sak om hvorvidt reisetid i bestemte tilfeller skal regnes som arbeidstid. Avgjørelsen kan få betydning for store deler av arbeidslivet.

Saken er brakt til landets øverste domstol av Politiets Fellesforbund, på vegne av forbundets medlem Thorbjørn Thue. Den gjelder spørsmålet om hva som skal regnes som arbeidstid når en arbeidstaker pålegges å utføre oppgaver utenfor sitt faste eller vanlige arbeidssted. 

EFTA-domstolen har gitt en rådgivende uttalelse om saken som støtter saksøker. I uttalelsen heter det at om du har oppdrag utenfor ditt faste arbeidssted, skal reisetiden regnes som arbeidstid. Hvor avslappende eller anstrengende reisen er, har ingen betydning for dette. Så lenge reisen er nødvendig for å utføre oppdraget, er den ansatte i arbeid.

- Selv om saken i utgangspunktet gjelder en offentlig ansatt politimann, kan Høyesteretts avgjørelse få generell betydning for arbeidstakere som opplever tilsvarende situasjoner i sin jobbhverdag. Negotia har blant annet mange reisende selgere blant sine medlemmer som kan bli berørt av utfallet, sier advokat Inger Olise Skarvøy.

En kjennelse fra Høyesterett er ventet før sommeren.

Les mer: Fri fagbevegelse

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker