- Vi er veldig glade for at Negotia har hatt et tydelig og solidarisk engasjement i denne saken, og bidratt til å presse fram en løsning, sier Telenor-tillitsvalgte Roger Rønning og Hege Karita Ottesen. Foto: Terje Bergersen

Endelig fagforeningsrett for Telenor-kolleger i Bangladesh

- Dette er en merkedag for oss i Telenor. Etter syv års kamp har våre kolleger i Grameenphone frihet til å drive reell fagforeningsvirksomhet, sier konserntillitsvalgt Roger Rønning i Negotia Telenor.

I over syv år har Telenor jobbet med å få myndigheter i Bangladesh til å godkjenne at det opprettes fagforening i Telecom-sektoren. Bakgrunnen er at Telenor har virksomhet i landet, samtidig som selskapet har inngått såkalt "global rammeavtale" gjennom UNI Global Union om etablering av lokale tariffavtaler.

Fagforening ikke lenger bare for "arbeidere"

Negotia har vært sterkt engasjert i saken gjennom medlemskapet i UNI Global Union, og fordi forbundet er en av store arbeidstakerorganisasjonene i Telenor. Blant annet er saken tatt opp med norske myndigheter ved flere anledninger, ettersom staten er en stor deleier i Telenor.

- For noen år siden ble det opprettet en global rammeavtale i Telenor, og mange av våre kolleger i Grameenphone i Bangladesh er omfattet av den. Likevel har det vært vanskelig for dem å drive fagforeningsvirksomhet på den måten de ønsker, sier konserntillitsvalgt Roger Rønning i Negotia Telenor.

I Bangladesh har det nemlig vært en lov som bestemmer at det kun er såkalte «arbeidere» som kan drive aktiv fagforeningsvirksomhet. De ansatte i Grameenphone har ikke gått under denne betegnelsen.

Det eksisterer riktignok en dom fra 2016 som opphever begrensningen for hvem som kan danne fagforeninger. Men denne er ikke iverksatt - før nå.

Samhandling mellom ansatte, ledelse og norske myndigheter

- Dette er en merkedag for oss i Telenor. I denne saken opplever jeg at det har vært full enighet mellom oss ansatte, ledelsen hos Telenor og norske myndigheter. Utfordringen har vært myndighetene i Bangladesh. Jeg er veldig glad for at Negotia har hatt et tydelig og solidarisk engasjement i denne saken, og bidratt til å presse fram en løsning, sier Roger Rønning.

Han understreker at det for Negotia i Telenor har vært en selvfølge å støtte opp om retten til å organisere seg i andre land - og spesielt i virksomheter med store norske eiere.

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen gir denne kommentaren:

- Jeg er stolt av innsatsen til våre tillitsvalgte i Telenor. Samtidig er det grunn til å gi honnør også til Telenor-ledelsen som har stått på i denne saken. Og vi skal ikke minst rette en takk til UNI Global Union innsats.

- Mange gode krefter har jobbet sammen for at vi i dag kan glede oss over at våre fagforeningskolleger i Bangladesh har fått mer ryddige arbeidsforhold, sier Negotia-lederen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker