- Det er positivt med økt innsats mot ledigheten, men satsingen burde vært enda større, sier YS-leder Jorunn Berland om budsjettavtalen. Foto: Terje Bergersen

YS om budsjettavtalen

– Budsjettavtalen i Stortinget i går gir mer penger til mange gode formål. Dessverre vitner flere av inndekningene om hastverksarbeid en sen nattetime, sier YS-leder Jorunn Berland.

YS har tidligere advart mot ostehøvelkutt i de statlige etatene. Dette reduserer driftsbudsjettene, uten å ta hensyn til de ulike etatenes egenart.

- I avtalen økes ostehøvelkuttet fra 0,5 til 0,7 prosent, noe som gir en innsparing på 661 millioner kroner. Det går ut over kontrolletater som skatt, toll og arbeidstilsynet. Dette er etater Regjeringen har sagt de ønsker å satse på, minner YS-lederen om.

I tillegg strammes det inn på arbeidsgivers skattefrie dekning av kost.

- Det vil koste arbeidstakere 265 millioner kroner i året. Vi mener det er feil å saldere budsjettet ved økte utgifter for folk i arbeid, sier Berland.

Samarbeidspartiene har blitt enige om å øke innsatsen mot unge arbeidsledige med 10 millioner kroner.

- Det er positivt at innsatsen styrkes, men vi skulle gjerne sett en enda større satsing. Altfor mange unge står utenfor jobb eller utdanning. Det er bekymringsfullt, advarer Berland.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker