- Når økonomien går bedre, er det viktig at den økte verdiskapingen fordeles utover alle dem som skaper verdiene, sier YS-leder Jorunn Berland foran lønnsoppgjøret 2017. Foto: Terje Bergersen

- Vi kan ikke akseptere reallønnsnedgang

– Vi kan ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad. Og resultatet av verdiskapingen må fordeles nå som økonomien går bedre, sier YS-leder Jorunn Berland. I dag vedtar YS sine krav til årets lønnsoppgjør.

Tekst: Liv Hilde Hansen, YS

– Jeg tror det er bred enighet om at situasjonen i økonomien tilsier at vi i år ikke kan forvente en lønnsvekst tilsvarende det vi hadde frem til 2015. Men vi kan ikke akseptere reallønnsnedgang flere år på rad.  Når økonomien går bedre, er det viktig at den økte verdiskapingen fordeles utover alle dem som skaper verdiene.

Det sa YS-leder Jorunn Berland da hun åpnet YS’ inntektspolitiske konferanse i dag. Så snart konferansen er over, samles hovedstyret for å vedta YS’ inntektspolitiske dokument for lønnsoppgjøret 2017.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at partene kun forhandler om kroner og øre. Privat sektor forhandler først, og resultatet herfra i det såkalte frontfaget legger føringer for alle oppgjørene som følger etterpå.

– TBU anslår prisveksten i 2017 til 2 prosent. Og når veksten i norsk økonomi ventes å ta seg noe opp, gir det et rom for reallønnsvekst. Derfor bør vårt krav i årets oppgjør være at vi minst må bevare og helst forsterke kjøpekraften for våre medlemmer, sa Berland.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker