- Sukkeravgiften er i ferd med å ta knekken på mange arbeidsplasser. Nå må KrF, som presset fram dette i fjorårets budsjettforhandlinger, ta ansvar, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen. Foto: Terje Bergersen

- Et sursøtt budsjett - KrF må ta ansvar

I statsbudsjettet som er lagt fram foreslår regjeringen å kutte i avgiften på sjokolade og sukkervarer, men ikke på brus og saft. Negotia er skuffet.

- Økningen i sukkeravgiften var noe KrF presset inn budsjettforhandlingene i fjor. Den har store konsekvenser for arbeidsplassene i næringen. Det regjeringen foreslår i statsbudsjettet er en halvveis og skuffende løsning, sier Negotia-leder Monica A Paulsen.

Paulsen er likevel ikke overrasket over det som foreslås.

- Med tanke på at alle nå går på tå for å tekkes KrF, skjønner jeg at regjeringen ikke vil reversere avgiftsøkningen på alle sukkerholdige varer. Nå forventer vi imidlertid at Krf rydder opp og reverserer det som er i ferd med å ta knekken på mange arbeidsplasser, sier hun.

Negotia har store medlemsgrupper i næringsmiddelindustrien som rammes av den økte sukkeravgiften. Investeringer settes på vent, grensehandelen stiger og flere selskaper melder om omsetningssvikt.

- Vi har hatt konstruktiv dialog med KrF i forkant av årets statsbudsjett og redegjort for mange negative konsekvenser som våre medlemmer i næringsmiddelindustrien erfarer. Derfor har vi en klar forventning om at KrF bidrar til å reversere hele avgiftsøkningen. Det holder ikke bare å ta hensyn til deler av næringen, sier Negotia-lederen.

Paulsen noterer seg at regjeringen vil sette ned et utvalg for å se på resten av sukkeravgiften.

- Dette er bra og i tråd med forslag Negotia har gitt både regjeringen og KrF. I utvalgsarbeidet bør man blant annet se til Danmark. De har innført et regime på sin sukkeravgift som gir gode konkurransevilkår mot andre land, bidrar til å redusere sukkerforbruk og ikke minst til et fornuftig skille mellom sukkerholdige og sukkerfrie varer.

- For øvrig gjør regjeringen klokt i å inkludere folk fra næringen i utvalgsarbeidet. Jeg kan forsikre om at Negotia vil stille opp, sier forbundsleder Monica A. Paulsen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker