- Jeg forteller historien min for å vise at det nytter å stå imot – og hvor viktig det er å være organisert, sier Negotia-medlem Lars-Iver Jønland. Foto: Terje Bergersen

- Medlemskapet i Negotia reddet jobben min!

- Jeg var heldigvis organisert. Uten bistanden fra Negotia hadde jeg aldri fått jobben tilbake, sier Lars-Iver Jønland. 

Til tross for 28 års ansiennitet ble Jønland sagt opp fra jobben sin da arbeidsgiveren omorganiserte. Negotia tok ut stevning og saken løste seg gjennom rettsmekling i siste liten.

Ansiennitet og kompetanse

Oppsigelsen som kom rett etter forrige årsskifte ble starten på et spesielt halvår for 63-åringen.

– Jeg hadde rett og slett ikke forestilt meg at jeg med min lange ansiennitet i Aditro var blant dem som måtte gå i denne omstillingen, og reagerte vel med vantro, sier han. Aditro er leverandør av lønns og HR-systemer. Gjennom sin lange karriere i selskapet har Jønland jobbet med forskjellige oppgaver knyttet til kursing og support av kunder innen fagfeltet lønn. Han har bred kompetanse og erfaring opparbeidet gjennom mange år.

– Selskapet har vært igjennom mange endringer, med diverse fusjoner og fisjoner. Jeg har hele tiden hatt forskjellige oppgaver med oppfølging av lønnssystemer overfor kunder, og mente selv jeg var godt kvalifisert til å fortsette, sier Jønland.

At hans ektefelle Marit, som for øvrig var hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Aditro da oppsigelsene ble gitt, led samme skjebne, gjorde situasjonen dobbelt ille.

– Plutselig satt vi der med oppsigelse både kona og jeg. Det er ikke til å legge skjul på at selvtilliten får seg en aldri så liten knekk da. Jeg må si det har vært et tøft halvår. Uvissheten har ligget der i bakhodet hele tida. Heldigvis fikk Marit ny jobb ganske raskt, og støtten fra henne har betydd mye i denne krevende perioden, sier Lars-Iver Jønland.

Tok ut stevning

Jønland er også full av lovord over den måten Negotia har fulgt opp saken hans på.

– Rådgiverne hos Negotia stilte opp fra første stund, det var helt topp. De var med meg på forhandlingsmøter og bisto profesjonelt på alle måter hele veien. Jeg vil gjerne nevne både Kathrine, Selma og Synnøve som var med i forskjellige faser av prosessen. Det er trygt å ha en sånn støtte i ryggen fra fagforeningen sin. Uten Negotia hadde jeg aldri kunnet stå i dette.

Det ble klart ganske tidlig at forhandlingsveien ikke førte fram for Jønland. Bedriften sto på sitt. Negotia vurderte at saken var verdt å prøve rettslig, og stevning ble sendt Oslo Tingrett. I slike tilfeller har den ansatte det gjelder rett til å stå i stillingen inntil saken har kommet opp for retten. Den muligheten benyttet Lars-Iver seg av.

– Jeg fikk flere tilbud om sluttpakker. Men det var ikke tema for meg å akseptere det. Jeg trengte ikke sluttpakke, jeg trengte jobb. Å stå i stillingen har ikke bare vært lett. Men det paradoksale var også at jeg i den perioden fikk tildelt en del nye prosjekter, antakelig fordi jeg hadde kompetansen til å betjene dem, bemerker Jønland med et lunt smil.

Før rettsaken skulle opp, ble det i august holdt rettsmekling. Der ble saken løst etter kort tids behandling. Konklusjonen ble at Lars-Iver Jønland fikk beholde jobben sin i Aditro.

– Godt tillitsvalgtarbeid

Rådgiver Kathrine Fosnes Olsen og advokat Selma Smeby Lium har bistått Jønland og andre Negotia-medlemmer i forbindelse med nedbemanningen i Aditro. De framhever betydningen av det gode tillitsvalgtarbeidet som ble gjort av Marit Jønland og klubben lokalt i bedriften.

– Det er helt avgjørende i slike prosesser at tillitsvalgte er raskt på banen, og ikke uten videre aksepterer de premissene bedriften legger. I denne saken ble det gjort solid arbeid av tillitsvalgte fra starten av.

«Jeg forteller historien min for å vise andre at det nytter å stå imot – og hvor viktig det er å være organisert»

I nedbemanningen ved Aditro ble nærmere 20 medlemmer berørt. Mange saker ble fulgt opp med støtte fra Negotias rådgivere, og endte med forhandlingsløsninger. Kathrine Fosnes Olsen og Selma Smeby Lium var imidlertid aldri i tvil om at Lars-Iver Jønlands sak var spesiell.

– Noen saker skiller seg ut. Når du har den kombinasjonen av lang ansiennitet, nokså høy alder og bred kompetanse som Lars-Iver har, bør du stå sterkt i en nedbemanningssituasjon. Det var også klart at kompetansevurderingen som lå til grunn for utvelgelsen var mangelfull. Vi kunne ikke se noen relevant grunn til at Lars-Iver måtte gå i denne nedbemanningen. Heldigvis fant saken sin løsning før det ble rettssak, sier de to.

Lavere skuldre

Når dette intervjuet gjøres har Lars- Iver Jønland vært på plass i ny jobb som Senior Payroll Consultant ved Oslo-kontoret en drøy uke. Han trives og er i godt humør.

– Her er jeg tatt godt imot av kollegaene. Det varmer. Jeg har spennende arbeidsoppgaver jeg kjenner godt fra før, og reiseveien fra Gran er bare en hyggelig togtur på en drøy time til og fra. Nå ser jeg fram til en fin høst med ny jobb i Oslo og litt lavere skuldre – eller veldig mye lavere skuldre – enn det forrige halvåret.

– Jeg vil ikke sverte bedriften på noen måte. Dette er arbeidsplassen min, og det som har vært har vært. Nå ser jeg framover. Men jeg forteller historien min for å vise andre at det nytter å stå imot – og hvor viktig det er å være organisert, sier Lars- Iver Jønland.

Artikkelen er hentet fra medlemsbladet Negotia Magasin
Tekst og foto: Terje Bergersen 

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker