Illustrasjonsfoto: Terje Bergersen

Fagforeningsfradrag i skattemeldingen

Er du klar over at fagforeningskontingenten er fradragsberettiget i skattemeldingen? For 2023 er fradraget på inntil 7700 kroner, og for 2024 øker det til 8000.

Fagforeningsfradraget innebærer at du får skattegrunnlaget ditt redusert tilsvarende det beløpet du betaler i medlemskontingent – inntil maksbeløpet.

Slik fungerer innrapporteringen

Fradraget er allerede innrapportert og skal være synlig i skattemeldingen for 2023. Kontingenten er meldt inn til skattemyndighetene av arbeidsgiveren din dersom du har betalt via lønnstrekk. For medlemmer som betaler direkte er det Negotia som sender inn opplysningene til myndighetene.  

Husk å sjekke skattemeldingen din nøye, og bruk tilgjengelige verktøy. Vi anbefaler fradragsveilederen til Skatteetaten.

Hele kontingenten til Negotia kan trekkes fra

Fagforeningsfradraget vedtas årlig i forbindelse med statsbudsjettet. Under Støre-regjeringen har det økt betydelig, og ligger i 2024 altså på inntil  8000 kroner. Det betyr at hele kontingenten du betaler for å være medlem i Negotia kan trekkes fra i skattemeldingen. 

Eksempel: 
Med en betalt kontingent på 6336 kroner (full kontingent til Negotia i 2024) og en marginal skattesats på 22 prosent, vil du få 1393,92 kr i redusert skatt gjennom fagforeningsfradraget.

Dette betyr at takket være fagforeningsfradraget, vil din skattepliktige inntekt bli redusert med 6336 kr, og du vil spare 1393,92 kroner på skatten du betaler. Husk at dette eksemplet er forenklet for å illustrere beregningen, og den faktiske skattefordelen kan påvirkes av andre faktorer.

Se mer om medlemskontingent her

Har du spørsmål – kontakt oss på e-post medlem@negotia.no, eller på servicetelefonen 815 58100.

...............................................

Artikkelen er produsert av Negotia, og oppdatert mars 2024

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker