Sammen om kompetanseløft for kunstig intelligens. Fra venstre: Monica A. Paulsen, forbundsleder i Negotia; Trond Markussen, president i NITO; Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet og Dragana Trifunovic, leder strategi og organisasjonsutvikling i Digital Norway. Foto: Digital Norway

Kompetanseløft for kunstig intelligens (KI) på arbeidsplassene

Tre arbeidstakerorganisasjoner og Digital Norway har nå klar et rykende ferskt opplegg med folkeopplysning for bruk og håndtering av kunstig intelligens på norske arbeidsplasser.

Digitale løsninger som bruker kunstig intelligens (KI) er ikke bare noe de store tech-gigantene holder på med. Det berører oss alle. I stadig flere bransjer og yrker samles det inn data som ved hjelp av kunstig intelligens kan brukes til å få innsikt, overvåke eller ta beslutninger som påvirker hverdagen vår. Enten vi tenker over det eller ikke, er KI noe vi møter hver eneste dag, ikke minst på arbeidsplassene våre.

Dette er bakgrunnen for at fagforeningene Negotia, Finansforbundet og NITO nå går sammen om et kompetanseløft på dette området, i samarbeid med Digital Norway.

– Det er for lite kunnskap om kunstig intelligens, for eksempel om hvordan den digitale teknologien brukes til overvåking og kontroll av ansatte. Dette kan vi ikke feile på i arbeidslivet. Innføring og bruk av KI må gjøres på en sånn måte det etiske ivaretas, og at vi bygger kunnskap og tillit mellom partene på arbeidsplassene, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Kompetansepakken de tre forbundene og Digital Norway nå lanserer, består av et lettlest digitalt kurs (veiviser) og en podkast-serie, i tillegg til at virksomheter kan tilbys skreddersydde læringsreiser. 

Læringsinnholdet tilbys helt gratis til alle som ønsker å ta det i bruk. Den åpne tilgjengeligheten er et helt bevisst valg, sier Negotia-lederen:

– Vi må lykkes sammen. Det er derfor vi har bestemt at vi ikke skal sitte på denne veiviseren bare for oss selv og våre egne våre tillitsvalgte. Vi mener dette er så viktig at alle hovedorganisasjoner, arbeidsgivere, ledere, tillitsvalgte og medlemmer inviteres til å være med på.

Aktuelle Lenker:

Veiviser (digitalt kurs) om kunstig intelligens
Mer info og flere kommentarer fra forbundene

...........................................................

Artikkelen er produsert i oktober 2022

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker