Illustrasjonsfoto: Pixabay

Spenning knyttet til framtidig AFP-finansiering

Nylig ble utredningen om ny AFP (avtalefestet pensjon) i privat sektor lagt fram. Partene er enige om flere viktige forhold ved ordningen, men finansieringen er fortsatt uavklart.

Det er flere år siden partene i arbeidslivet ble enige om å igangsette et arbeid for å reformere AFP-ordningen. Siden har denne viktige saken blir skjøvet på i flere oppgjør. Nå foreligger utredningen med skisse til løsning, men altså uten en plan for samlet finansiering.

Staten bidrar i dag med en tredel av kostnadene ved AFP-utbetalingene. Solberg-regjeringen har sagt at den vil opprettholde dette, men ikke gå inn med mer. AP-leder Jonas Gahr Støre uttalte derimot til VG tidligere i måneden at en mulig rødgrønn regjering etter valget til høsten "vil redde AFP-ordningen, sammen med partene."

Trepartssamarbeidet har uansett en finansierings-nøtt foran seg, som det er knyttet stor spenning til.

YS har vært representert i referansegruppen i forbindelse med AFP-utredningen. YS-leder Erik Kollerud gir denne kommentaren:

– Vi må sørge for at medlemmene får en god AFP også i framtiden. Vi skal nå velge en modell som skal stå seg i mange tiår framover. Derfor må vi ha en grundig gjennomgang og drøfting av utredningen, sier YS-lederen.

Les mer: Foreslår endringer i AFP-ordningen

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker