- Dette gjør vi for å vise vår avsky til Putin-regimets angrep på Ukraina, og støtte det ukrainske folket og den ukrainske fagbevegelsen, sier YS-leder Erik Kollerud, som også skal holde appell på Youngstorget. Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon

Solidaritetsmarkering for Ukraina

Tirsdag 15. mars markerer internasjonal fagbevegelse sin støtte til Ukraina. - Dette gjør vi for å vise vår avsky til Putin-regimets angrep, sier YS-leder Erik Kollerud.

I anledning dagen går YS, LO og Unio sammen om en solidaritetsmarkering på Youngstorget i Oslo fra klokken 16.00. 

Krigshandlingene i Ukraina har rystet en hel verden. Bli med og vis din støtte!

Disse vil holde appell:

  • Peggy Hessen Følsvik, LO-leder
  • Ragnhild Lied, Unio-leder
  • Erik Kollerud, YS-leder
  • Hoda Imad, sentralstyremedlem AUF
  • Rina Mariann Hansen, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Oslo kommune
  • Nataliya Yeremeyeva, Den ukrainske forening i Norge
  • Evgeniya Khoroltseva, SmåRådina: For demokrati i Russland

Internasjonal fagbevegelse stiller opp for Ukraina

Markeringen er en del av den internasjonale fagbevegelsens solidaritetsdag for Ukraina. Det er ventet lignende markeringer i flere europeiske byer, blant annet i Brussel.  

- Dette gjør vi for å vise vår avsky til Putin-regimets angrep på Ukraina, støtte det ukrainske folket og den ukrainske fagbevegelsen, sier YS-leder Erik Kollerud, som også skal holde appell på Youngstorget.

YS mener Russlands uakseptable brudd på folkeretten må få konsekvenser.

- Det er bra at Norge står sammen med EU om å gi en samlet og sterk respons. Det gjøres gjennom økonomisk og humanitær støtte til Ukraina og kraftige sanksjoner mot russiske myndigheter. Norge må også opprettholde og styrke den økonomiske og humanitære hjelpen til Ukraina, sier Kollerud.

Tett dialog med ukrainsk fagbevegelse

ETUC (Den faglige europeiske samorganisasjon) er i tett kontakt med ukrainsk fagbevegelse og bidrar med økonomisk og humanitær støtte. YS støtter ETUCs fordømmelse av Putins krigføring og krever en umiddelbar stans av Russlands brutale handlinger. Vi krever også at russiske tropper umiddelbart forlater Ukraina. 

ETUC vil legge press på EU for å etablere humanitære korridorer til støtte for flyktninger fra Ukraina. YS støtter opp under dette initiativet.

- Vi har allerede donert 300 000 kroner til Den internasjonale faglige samorganisasjonens solidaritetsfond for Ukraina. Midlene kan brukes til støtte i den situasjonen som er i Ukraina nå, gjennom fagbevegelsen, sier YS-leder Erik Kollerud.

YS mener også regjeringen må involvere partene i arbeidslivet, slik at flyktninger som kommer til Norge raskt blir inkludert i arbeidslivet.

Negotia har gitt 30 000 kroner til Røde Kors' humanitære hjelp i Ukraina

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker