Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Regjeringen foreslår pensjon fra første lønnskrone

Regjeringspartiene og Frp er blitt enige om at opptjeningen i tjenestepensjonsordninger skal gjelde fra første krone. – Det er på tide, dette har Negotia og resten av fagbevegelsen kjempet for i lang tid, sier forbundsleder Monica A. Paulsen.

I dag er alle virksomheter pålagt å spare minst 2 prosent av ansattes lønn mellom 1 og 12 G i pensjon. Dette kommer i tillegg til folketrygdens ytelser. G er folketrygdens grunnbeløp og tilsvarer per i dag 101.351 kroner. Pensjonssparing for den første G-en er imidlertid valgfritt, og derfor er det mange virksomheter som ikke yter dette overfor sine ansatte.

- At den lovfestete obligatoriske tjenestepensjonen utelater opptjening på lønn opp til 1 G, slår svært negativt ut for dem med lavest inntekt. Negotia og resten av fagbevegelsen har i årevis påpekt denne urettferdigheten.  Enigheten mellom regjeringspartiene og Frp om å rydde opp i dette er bra – og på tide, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.

Forslaget fra regjeringen og Frp er imidlertid at innføringen først skal skje fra 2023. Det begrunner de med at bedriftene må få tid til å tilpasse seg.

- Jeg ser ingen grunn til å vente med dette til 2023. Vi har allerede ventet altfor lenge, og to nye år i venting betyr tusenvis av tapte pensjonskroner for mange arbeidstakere. Pensjonsopptjening fra første lønnskrone er en seier for fagbevegelsen, men vi vil ha det nå, sier Monica A. Paulsen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker