Eirik Bornø er støttemedlem i lokalavdelingen av Norske Kvinners Sanitetsforening, som Mona Hermansen er styremedlem i. Foreningens kjente og kjære fastelavnsris gir inntekter til blant annet forskning på kvinners helse. Foto: Terje Bergersen

Dagen for markering av kvinners rettigheter

8. mars markeres over hele verden som den internasjonale kvinnedagen. – Vi må stille opp for likestilling i praksis, sier Negotias 1. nestleder Eirik Bornø.

Det er fortsatt et godt stykke igjen til full likestilling, også her i Norge. Statistikken viser for eksempel at kvinners lønn i gjennomsnitt kun er rundt 87 prosent av menns lønn her i landet.

- Lik lønn for arbeid av lik verdi er noe vi i fagbevegelsen jobber for hele tiden. Dette er en viktig oppgave blant annet for Negotias tillitsvalgte i de lokale lønnsforhandlingene. Utjevningen av lønningene mellom kjønnene går den rette veien, men det går sakte, så vi må holde trykket oppe, påpeker Eirik Bornø.

Negotia-nestlederen gjorde i fjor høst et sprekt valg da han meldte seg inn i Norske Kvinners sanitetsforening. Han sjekket mulighetene for medlemskap etter at NKS ble tildelt YS' Likestillingspris.

- Det viste seg at NKS tar inn menn som støttemedlemmer, så da slo jeg til. Jeg har stor respekt for det denne tradisjonsrike foreningen gjør for likestilling. Pengene de samler inn går blant annet til forskning på kvinners helse. NKS kan feire 125 år, og da passer det ekstra godt at de nylig er tildelt likestillingsprisen fra YS.

Rådgiver i Negotia, Mona Hermansen, har vært aktivt medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening i flere år og er styremedlem i lokalforeningen der Eirik Bornø har meldt seg inn. Hun ser gjerne at flere følger etter.

- Vi har en stolt historie som kvinneforening, og vil nok fortsatt først og fremst være det. Men etter at det ble åpnet for at menn kunne bli med er det faktisk en god del som har meldt seg inn, og vi tar gjerne imot flere. Jeg synes dette er likestilling i praksis, og det trenger vi mer av, sier Hermansen.

Som vanlig har hun i vinter stått på med salg av fastelavnsris med fargete fjær - selve varemerket og en god inntektskilde for NKS. Akkurat det steget fikk ikke nestleder Bornø tatt denne sesongen, men det kommer jo flere muligheter …

- Ja, det gjør det. Du skal ikke se bort fra at jeg blir å se med bjørkeris og fjær på et kjøpesenter nær deg til neste år, sier Eirik Bornø.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker