Med den ni måneder lange overvintringen på Svalbard ønsker Hilde Fålun Strøm (til venstre) å inspirere til klimatiltak i både industri, næringsliv og de private hjem. Her med Negotia-leder Monica A. Paulsen og avtalen om støtte til prosjektet.

Negotia støtter klimaprosjekt på Svalbard

September neste år reiser to kvinner ut i Svalbard-naturen for å overvintre i ni måneder. Underveis skal de blant annet gjøre klimaobservasjoner og rapportere til kjente forskningsinstitusjoner.

Tekst og foto: Terje Bergersen

Hilde Fålun Strøm, forbundsstyremedlem og Negotias avdelingsleder på Svalbard, er den ene av overvintrerne. Sammen med Sunniva Sørby skal hun bo ni måneder i den 20 kvadratmeter store fangsthytta Bamsebu, uten vann og strøm og 14 mil fra nærmeste nabo. Prosjektet heter "Hearts in the ice", og har som hovedmål å skape global dialog rundt klimaendringer i de polare regionene. Faglige støttespillere er blant andre Norsk Polarinstitutt og NASA. Negotia bidrar med økonomisk støtte.

Hilde har vært bosatt på Svalbard i over 20 år og har vært "ute en vinternatt før", både i Svalbard-naturen og andre steder i verden. Hun kan for eksempel skilte med 200 isbjørnmøter.

- Å gjennomføre en overvintring som denne har vært en drøm for meg. Og det som er ekstra spennende er at vi ikke bare skal være der ute i ni måneder. Vi skal drive forskningsarbeid under hele perioden, sier Hilde Fålun Strøm.

Ekspedisjonen skal kommunisere med omverdenen via satellitt underveis. De skal delta i hele seks forskningsprosjekter, rydde søppel langs strendene i nærområdet og teste ut elektriske scootere.

- Vi ønsker å engasjere til tiltak i både industri, næringsliv og i de private hjem. Vi skal teste ut elektriske scootere ved å benytte fornybar energi som sol og vind. Vi skal inspirere til fokus på ny teknologi, energiforbruk, matavfall, vannforbruk og oppmuntring til å være en bevisst forbruker, sier Hilde Fålun Strøm.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker