- Vi blir oppbrakt over at en arbeidsgiver utnytter sine permitterte til å utføre ulønnet arbeid ved å kalle dette for dugnad, sier Negotia-leder Monica A. Paulsen. Foto: YS/Scanpix

Vil boikotte hotell som ikke overholder permitteringsreglene

De siste dagers oppslag om å utnytte permitterte arbeidstakere til frivillig ulønnet arbeid, er mildt sagt et grovt brudd på avtaler fremforhandlet av partene i arbeidslivet.

I disse dager planlegger regionene i Negotia Oslo og Øst sine møter til høsten. Totalt er det snakk om over 65 deltakere på en to-døgnskonferanse. Planen var å legge arrangementet til Hankø Hotell. 

 -  Dette blir uaktuelt i år, sier Kjell Theodorsen som representerer avdelingsstyret i  Negotia avd. Moss: - De siste dagers avsløringer om bruk av hotellets ansatte som er permitterte til å utføre ulønnede tjenester for eier, er forkastelig. Når dette i tillegg kalles frivillig arbeid eller dugnad, blir man rett og slett lei seg. Vi kan på ingen måte akseptere slike tilstander og avbestiller nå arrangementet.

 Hotellet stengte ned for gjester i forbindelse med koronatiltakene. På grunn av situasjonen mottar eieren med dette kompensasjon fra staten for delvis tapte inntekter, og spares for utgifter for lønnskostnader til de permitterte. 

 -  Dersom det var nødvendig å ha arbeidskraft for å ferdigstille uteområdene til gjester igjen kan mottas, så skal de som utfører dette arbeidet selvsagt lønnes for det. Dette prinsippet må aldri fravikes. Dette er grunnleggende rettigheter i arbeidslivet. I forbindelse med Korona-situasjonen ble det til fulle bevist hvor viktig det er å ha gode systemer på plass; støtte til næringslivet og støtte til alle de permitterte. Det er snakk om 400 000 mennesker, som nå skal leve og tilpasse seg en helt annen livsstandard enn det de har hatt ved en normalsituasjon. Vi kan som ansvarlig part kan ikke tillate at permitterte skal jobbe gratis for arbeidsgiver. Et slikt brudd må reageres mot, sier Kjell Theodorsen. 

Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen liker svært dårlig det som har fremkommet i de siste dagers avsløringer om situasjonen ved Hankø Hotell, og gir sin fulle støtte til reaksjonene fra de tillitsvalgte i regionene Oslo og Øst.  

  - Vi blir oppbrakt over at en arbeidsgiver utnytter sine permitterte til å utføre ulønnet arbeid ved å kalle dette for dugnad. Vi er alle avhengige av lønnen for det arbeidet vi utfører, sier Paulsen.

 På NAV sine nettsider er det tydelig informert om at arbeidsgivere ikke kan be permitterte å jobbe frivillig, for eksempel som dugnad. 

  -  Negotia er kjent med at Arbeidstilsynet har gjort undersøkelser i saken og det blir interessant å følge med på resultatet av rapporten når den foreligger, sier Monica A. Paulsen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker