TBU anslår en konsumprisvekst på 1,2 prosent fra 2019 til 2020. - Dette anslaget er spesielt usikkert i år. Vi vet ikke så mye om utviklingen i kronekursen og energiprisene, i tillegg til de videre konsekvensene av koronakrisen, sier YS' sjeføkonom Nina Skrove Falch. Foto: YS

TBU med ferske tall foran høstens lønnsoppgjør

– Vi anslår veksten i konsumprisen til 1,2 prosent. Dette anslaget er spesielt usikkert i år, sier YS' sjeføkonom Nina Skrove Falch som også er medlem av TBU.

TBU (Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene) har lagt fram sin endelige rapport foran inntektsoppgjørene i 2020. Rapporten viser at situasjonen og utsiktene for norsk økonomi har endret seg fullstendig på kort tid. Dette skyldes i hovedsak koronapandemien, med nedstengningen av økonomisk virksomhet, adferdsendringer som følge av smitteforløpet, lavere internasjonal etterspørsel og lavere oljepris.

– Dette vil merkes på aktiviteten i økonomien vår. Statistisk sentralbyrå, Norges Bank og Finansdepartementet anslår et fall i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge på rundt 3–4 prosent i 2020. Flere andre prognosemiljøer anslår en noe større nedgang, sier YS' sjeføkonom Nina Skrove Falch.

– Antallet permitterte økte raskt til et rekordhøyt nivå. I starten av april var den registrerte arbeidsledigheten på sitt høyeste siden 1930-tallet. Antallet permitterte falt i mai og juni, men er likevel fortsatt høyt, bemerker sjeføkonomen.

16. juni utgjorde registrerte arbeidssøkere 10,8 prosent av arbeidsstyrken. Av disse var 6,1 prosent helt og delvis permitterte.

Frontfagsmodellen kan bli satt på prøve

– Frontfagsmodellen bygger på at konkurranseutsatt sektor skal være i stand til å selge varene sine, og samtidig være et attraktivt sted å jobbe. Det betyr at lønnsutviklingen i alle sektorer over tid må følge det konkurranseutsatt sektor kan leve med. Når det er krise i økonomien blir denne modellen utfordret, siden noen deler av økonomien rammes hardere enn andre, forklarer Nina Skrove Falch.

Den koordinerte lønnsdannelsen skal bidra til å sikre en tilstrekkelig størrelse på konkurranseutsatt sektor, slik at den økonomiske politikken kan være effektiv i å nå viktige overordnede mål som full sysselsetting og høy verdiskaping.

Anslår veksten i konsumprisen til 1,2 prosent

TBU anslår veksten i konsumprisen til 1,2 prosent.

– Dette anslaget er spesielt usikkert i år. Vi vet ikke så mye om utviklingen i kronekursen og energiprisene, i tillegg til de videre konsekvensene av koronakrisen, sier Skrove Falch.
Ifølge TBU har forbruket av flere tjenester falt helt eller delvis bort i en periode. Prisene på disse er estimert i konsumprisindeksen (KPI). Beregningene speiler tidligere forbruksmønster, og TBU viser til hvordan dette påvirker KPI-beregningene og KPI som måling av levekostnader.

– TBU vil vurdere om det er behov for å oppdatere prisvekstanslaget i august, sier YS' sjeføkonom.

TBU-rapporten oppdatert på flere områder siden februar

TBU har innarbeidet nytt materiale for blant annet lønnsfordeling og lønnsvekst for ledere.

Veksten i gjennomsnittslønn eksklusive opsjons- og naturalytelser fra september 2018 til september 2019, var 2,9 prosent for administrerende direktører i privat sektor og 4,1 prosent for toppledere i offentlig forvaltning. Inkludert opsjons- og naturalytelser var lønnsveksten for alle administrerende direktører 2,8 prosent i samme periode, mens den var 6,0 prosent for dem i de største foretakene.

Lønnsveksten for heltidsansatte arbeidstakere i alle sektorer i samme periode var 3,6 prosent, eksklusive opsjons- og naturalytelser.

Se også:

Nye datoer for lønns- og tariffoppgjøret til høsten

Hva skjer med de lokale lønnsforhandlingene?

 

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker