- Uten sterke arbeidstakerorganisasjoner blir det ikke noe trepartssamarbeid, påpeker Negotias forbundsleder Monica Paulsen. Foto: Terje Bergersen

- Regjeringen er tvetydig om organisering i arbeidslivet

- Den nye regjeringsplattformen mangler tydelighet for å motvirke den fallende organisasjonsgraden i arbeidslivet, mener Negotia-leder Monica A. Paulsen.

Søndag 14. januar la partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre fram en ny regjeringsplattform.

- Plattformen tar utgangspunkt i hvordan vi skal klare å skape et bærekraftig velferdssamfunn og et tryggere Norge, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Dobbeltbudskap

Når det gjelder arbeidslivet sier plattformen blant annet at "Regjeringen vil videreutvikle det beste i den norske modellen og mener det er en konkurransefordel for Norge med et likestilt og inkluderende arbeidsliv med høy organisasjonsgrad." Samtidig uttrykkes følgende: "Regjeringen anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert". Det er dobbeltheten i dette budskapet Negotias forbundsleder finner grunn til å kommentere.

- Klart det er frivillig å være organisert, men når man lener seg på trepartssamarbeidet for å løse mange av Norges utfordringer for fremtiden, burde også myndighetene ta et tydeligere ansvar for å motvirke den fallende organisasjonsgraden i arbeidslivet. Uten sterke arbeidstakerorganisasjoner blir det ikke noe trepartssamarbeid, sier Monica A. Paulsen.

Ja – men nei til olje og gass

Negotia-lederen er skuffet over at regjeringsplattformen sier nei til konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

- Negotia er positiv til utredning av petroleumsmuligheter i nordområdene innenfor strenge klimarammer. Regjeringsplattformen gjennomsyres av oppslutning om teknologiutvikling. Da det litt skuffende at regjeringen velger å avstå fra å hente inn verdifull kunnskap om LoVeSe. Dette innebærer at Norge frarøves muligheten til å drive grønn teknologi- og kompetanseutvikling som kan skape nye arbeidsplasser i tillegg til å opprettholde de eksisterende som er igjen, sier Paulsen og tilføyer:

- Vi skal heller ikke glemme at man på russisk side fortsatt har planer for petroleumsutvinning i Barentshavet. Også i det perspektivet bør Norge gå i front med konsekvensutredning.

Savner konkrete likelønnsmål

Monica A. Paulsen savner også konkrete målsettinger om lik lønn for arbeid av lik verdi, og viser til SSBs tall om at kvinners lønn fortsatt bare er 86 prosent av menns lønn her i landet.

- Likelønn er grunnleggende for likestillingen mellom kjønnene. Kvinner skal være like økonomisk selvstendige som menn. Jeg forventer at en regjering med kvinnelig statsminister, finansminister og arbeidsminister forstår dette, og tar større grep enn det vi dessverre kan lese i den nye regjeringsplattformen.

For øvrig slutter Paulsen seg til YS-lederens kommentar om at det er mange positive signaler i Jeløya-plattformen – blant annet om satsing på kompetanse, økt inkludering og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.

- I likhet med YS ser vi fram til å samarbeide med Regjeringen om en god utvikling av arbeidslivet som gagner samfunnet og arbeidstakernes muligheter, sier Negotia-lederen.

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.