Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor være fagorganisert

Du skal ikke ta ting for gitt. Arbeidsforholdene, arbeidskulturen og rettighetene. Dyktige og engasjerte mennesker har jobbet med dette år etter år for å forme det til det som er i dag.

Da du begynte i den nye jobben og på arbeidsplassen så hadde dere kanskje allerede en tariffavtale? Takket du sjefen din for de gode arbeidsforholdene?
For 5 ukers ferie, 37,5 timer arbeidsuke og avtalefestet førtidspensjon, og for velferdspermisjoner med lønn ved første skoledag for barn og ved legebesøk?.

Men det blir ikke helt rett. Det er ikke arbeidsgiver som har jobbet frem disse godene. Det er ikke administrerende direktør som har kjempet for den ordinære arbeidstakeren.  Nei,  det er vi arbeidstakere i samarbeid med fagforeningen som har formet dette år etter år. Det er vi arbeidstakere som har tatt opp kamp etter kamp og det er vi arbeidstakere som har engasjert oss for å forbedre forholdene som var da den gang alt startet. 

Om vi går hundre og førti år tilbake i tid så var ikke arbeidsforholdene noe som ligner på hva vi har i dag. 12-14 timers arbeidsdag, ingen sikkerhet, ingen kontrakt og ingen rettigheter som arbeidstaker. Sjefen kunne sette deg til nesten hva de måtte ønske og om du ville beholde jobben var det ikke alltid lett å si imot.

På 1870-tallet startet det en rekke streiker i håndverkerbransjen og utfallet der var at en av de første fagforeningene ble stiftet det var harde tider for arbeidere og mange gikk sammen mot ledelsen. Mange av disse fagforeningene gikk i oppløsning under en økonomisk krise men kom sterkere tilbake i 1880 tallet, og det ga startskuddet for dagens fagforeninger.

Vi skal ikke ta ting for gitt, og de fantastiske arbeidsforholdene vi har her i landet. Arbeidsforhold andre land misunner oss. Det er ikke noe som har kommet av seg selv, men kjempet fram i mange tiår.

Jeg mener det aller viktigste for denne generasjon arbeidstakere og neste generasjon vil være å organisere seg. Vi har allerede begynt å merke presset fra andre land med andre  arbeidskulturer  som truer vår kultur, dette må vi forsvare.

Vi kan ikke og må ikke tillate at våre rettigheter og vilkår skal forsvinne. Mange tenker at de forsvinner ikke  selv om jeg som enkelt medlem melder meg ut eller at jeg ikke trenger å å være medlem av en fagforening.

For sannheten er at om vi slutter vi å bry oss, så kan arbeidsforholdene få et skikkelig knekk. Flere arbeidsgivere tenker på egen lommebok fremfor deg som arbeidstaker. Dette kan føre til lengre arbeidsdager, dårligere overtidsbetaling  og kun  rettigheter som er nedfelt i  arbeidsmiljøloven. Dette er ikke noe jeg vil tilbake til,  og derfor kjemper jeg for å organisere arbeidstakere.  Min mening er at alle arbeidstakere bør være organisert for å kunne beholde de godene vi har i dag og utvikle flere goder.

Igjen, du skal ikke ta ting for gitt. Vi har en flott arbeidskultur og trepartssamarbeidet er på sitt beste. Dette må vi fortsatt kjempe for!

 

Ali Nasrat Al-azawi , Negotia UNG

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.